Onderzoek: ‘Pubers doen het beter als middelbare scholen later beginnen’
Begint de middelbare school van jouw kind ook al om half negen, terwijl hij ‘s ochtends echt niet uit bed kan komen? Jouw kind is niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat veel tieners door slaapgebrek niet vroeg op kunnen staan. Het advies? Middelbare scholen later laten beginnen met de lessen.
Het onderzoek van het Boston Children’s Hospital en de Tulane University werd gehouden onder 2000 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar.
Slaapgebrek
Uit de studie kwam naar voren dat tieners over het algemeen minder dan acht uur per nacht slapen. Dat is zorgwekkend, omdat de National Sleep Foundation gemiddeld 8,5 tot 9,5 uur per nacht aanbeveelt. Oftewel, onder tieners bestaat er duidelijk een chronisch slaapgebrek. Maar wat voor gevolgen heeft dit slaapgebrek?
De onderzoekers concludeerden dat leerlingen met een slaapgebrek meer moeite hebben met zelfregulatie. Met zelfregulatie wordt het vermogen van tieners om hun gedrag en emoties onder controle te houden bedoeld.
Het belang van zelfregulatie
Maar waar is zelfregulatie dan precies zo belangrijk voor? Als jongeren hun gedrag en emoties goed kunnen reguleren, zorgt dat voor betere resultaten in de volwassenheid, volgens het onderzoek. Jongeren zouden een betere fysieke gezondheid hebben, financieel succesvoller zijn, minder crimineel gedrag vertonen en minder misbruik van middelen maken.
Conclusie: als tieners door een chronisch slaapgebrek hun emoties minder goed kunnen reguleren kan dat dus levenslange gevolgen hebben.
Lees ook: Wat doet drank met een puberbrein?
Gevolgen van slaapgebrek
Naast zelfregulatie brengt deze wijdverspreide vermoeidheid onder jongeren, nog andere ernstige gevolgen met zich mee. Gebrek aan slaap heeft namelijk grote invloed op de geestelijke gezondheid, zoals een groter risico op depressie en zelfmoordgedachten.
Daarnaast kan onvoldoende slaap ook het risico op obesitas vergroten en blijkt het een belangrijke factor voor ongelukken te zijn.
Latere schooltijden
Oké, dus het is belangrijk dat tieners veel slapen. Is dan vroeger naar bed gaan niet gewoon de oplossing om het slaapgebrek te verminderen? Volgens de onderzoekers niet. Uit de studie blijkt namelijk dat tieners over het algemeen niet vóór elf uur ‘s avonds kunnen slapen, terwijl zij wel al vroeg uit hun bed moeten om naar school te gaan. En doordat tieners (te) vroeg op moeten staan, missen zij hun rapid eye movement (REM) slaap, die essentieel is voor het onthouden van kennis. De onderzoekers vinden dan ook dat de middelbare scholen later moeten beginnen met hun lessen.
En werkt het?
De middelbare scholen die al bezig zijn met latere lestijden, zien ook echt verbetering in de prestaties van hun leerlingen. In een ander onderzoek is namelijk aangetoond dat deze scholen met latere starttijden leiden tot betere schoolprestaties, een kleiner aantal ziekmeldingen, een kleiner aantal depressieve leerlingen en ten slotte een kleiner aantal leerlingen dat alcohol, tabak of andere drugs gebruiken.
Lees ook:
- Zo help je jouw puber door stressvolle periodes op school
- Humeurig en veel slapen: wanneer begint de puberteit van je kind?
- Onderzoek wijst uit: jongeren hebben behoefte aan bredere seksuele voorlichting op school