Zo herken je mentale problemen bij een puber als ouder
Pubers zitten in een cruciale fase van ontwikkeling en helaas kunnen zich ook mentale problemen ontwikkelen bij een puber. Er zijn verschillende mentale problemen die zich onder pubers kunnen voordoen.
Enkele voorbeelden hiervan zijn: angststoornissen, stemmingsstoornissen, Post Traumatische Stress Stoornis, eetstoornissen of depressie. Als ouder zijn deze stoornissen soms lastig te herkennen, maar er zijn verschillende tekenen die kunnen duiden op mentale problemen bij je puber.
Mentale problemen puber
Het is belangrijk om te weten dat mentale problemen bij pubers zich op verschillende manieren kunnen uiten. Pubers die last hebben van mentale problemen vertonen vaak de volgende tekenen.
1. Geen interesse in activiteiten
Pubers kunnen hun interesse verliezen in activiteiten die ze eerst wel leuk vonden, zoals sporten of uitgaan met vrienden. Dit kan duiden op mentale problemen.
2. Veranderingen in stemming
Stemmingswisselingen horen bij de puberteit, maar dit kan uit de hand lopen. Pubers kunnen snel omslaan van blij naar neerslachtig. Als dit voor jouw gevoel wel heel ernstig is, kan het een teken zijn van mentale problemen.
3. Veranderingen in slaap- en eetgewoonten
Let extra op als er extreme veranderingen ontstaan in het slaap- en eetgedrag van je kind. Pubers kunnen moeite hebben met slapen en eten, of juist veel meer of minder gaan eten en slapen.
4. Prestaties op school dalen
Haalt je puber opeens hele slechte cijfers op school? Dan is er vaak meer aan de hand. Pubers kunnen plotseling minder goede cijfers halen of helemaal geen interesse meer hebben in school.
5. Agressief of opstandig gedrag
Het kan dat puber zich plotseling heel agressief of opstandig gaan gedragen als zij mentale problemen hebben. Deze uitbarstingen zijn ernstiger dan je van je kind gewend bent.
6. Zelfbeschadiging
Pubers die niet lekker in hun vel zitten, kunnen aan zelfbeschadiging doen, zoals snijden in de huid. Dit is soms lastig op te merken, omdat je kind dit zal proberen te verbergen onder lange mouwen.
Actie ondernemen
Wanneer je als ouder opmerkt dat je puber één van deze tekenen vertoont, kun je meteen in actie komen. Laat je puber weten dat je voor hem klaarstaat en dat je er alles aan zult doen om hem te helpen.
Het is belangrijk om hulp in te schakelen via een huisarts. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener, zoals een psycholoog of psychiater. Ook kan het helpen om contact op te nemen met school. Hier kunnen ze rekening houden met de problemen van je kind.
Jongeren: ‘Onze mentale problemen worden niet serieus genomen’