Mentale problemen bij jongeren? Maak ze bespreekbaar met muziek
Er zijn steeds meer jongeren die problemen hebben met hun mentale gezondheid. In Nederland kampt één op de zeven jongeren met depressieve klachten. Dit gaat vaak ten koste van de prestaties op school en nachtrust. De stap om over psychische problemen te praten is voor velen echter groot, terwijl dit juist belangrijk is voor het herstel. Maar wat blijkt?
Muziek biedt jongeren een uitkomst als zij hun gevoelens niet zelf onder woorden durven óf kunnen brengen.
Het waanzinnige effect van muziek op mentale problemen bij jongeren
Niet alleen depressie, maar ook prestatiedruk en angst zijn veelvoorkomende problemen. En ook bij deze issues lijkt muziek enorm te kunnen helpen.
Muziek doorbreekt een taboe
Het is niet gek dat jongeren niet graag over de problemen met hun mentale gezondheid praten, want hier rust helaas nog steeds een taboe op. Mensen vinden dat je je goed móét voelen als je jong bent. ‘Je hebt een grote vriendenkring, veel uitstapjes en nauwelijks verplichtingen. Wat wil je nog meer?’ Het onbegrip vanuit de omgeving maakt het alleen maar lastiger voor deze kwetsbare jongeren.
Maar gelukkig hebben we muziek. De klanken en melodieën schijnen stress en pijn te kunnen verminderen. En daarnaast is het een fantastische uitlaatklep. Muziek blijkt een magisch middel te zijn waarmee jongeren op een veilige manier hun sombere gevoelens kunnen uiten. Als je niet over je gevoelens durft te praten, dan kan je er altijd nog over zingen.
De serie ‘Levensliedjes’ helpt jongeren het gesprek aan te gaan
Het feit dat muziek een positieve invloed heeft op het verhelpen van mentale problemen bij jongeren, is de Hersenstichting en MIND niet ontgaan. Zij hebben met deze gedachte de nieuwe serie ‘Levensliedjes’ in het leven geroepen.
In de serie gebruiken Nederlandse artiesten de mentale issues van drie verschillende jongeren als inspiratie voor nieuwe muziek. Deze jongeren worstelen met depressie, prestatiedruk en angst. De artiesten proberen met de nummers de diepste gevoelens en donkerste gedachtes van de jongeren onder woorden te brengen.
Het doel van de serie is om met deze nummers voor openheid en herkenning te zorgen bij andere jongeren. Daarmee willen ze de andere jongeren ook stimuleren om hun psychische problemen bespreekbaar te maken.
Hoe kan jij je kind helpen met muziek?
Het blijkt maar weer dat muziek heel troostend kan zijn voor jongeren. Heb je het idee dat jouw kind ook niet lekker in zijn of haar vel zit? Probeer zelf ook een poging te wagen om je kind te helpen met muziek. Wees een beetje creatief hiermee.
Vraag eens of je kind zijn of haar gevoelens onder woorden durft te brengen met een treffend nummer. Laat de muziek voor je kind spreken en probeer je in hem of haar te verplaatsen. Het kan zomaar zijn dat je kind hierna openstaat voor een gesprek, want de drempel wordt op deze manier een stuk lager.
Daarnaast zou je ook nog muziekles kunnen overwegen. Is er een muziekinstrument dat je kind dolgraag zou willen bespelen? Het luisteren naar muziek, maar ook het maken van muziek, heeft veel invloed op de gemoedstoestand.
En heeft je kind voor de zoveelste keer de muziek op volume ‘burenruzie’ staan? Laat het de volgende keer gewoon eventjes gaan, in plaats van meteen op de slaapkamerdeur te bonken. Het zou zomaar kunnen dat je kind bezig is met het verwerken van iets dat heel erg diep zit.
Lees ook:
- Mentaal sterke kinderen opvoeden doe je door deze dingen juist te laten
- Is jouw puber depressief? Zo krijg je grip op hun dip
- Kinderen kunnen al op jongere leeftijd een angststoornis ontwikkelen (en zo herken je dat)