Menstruatieondergoed: de voor- en nadelen volgens experts
Voor jonge meiden is de start van hun menstruatie al spannend genoeg. Ze willen zich dan niet ook nog zorgen hoeven maken over doorlekken en of ze wel genoeg menstruatieproducten bij zich hebben. Menstruatieondergoed lijkt de uitkomst.
Het voelt aan als een normale onderbroek en daarom lijkt menstruatieondergoed steeds populairder te worden onder jonge meiden. Het is speciaal ontworpen om vocht op te vangen, het is comfortabel én het gaat lang mee.
Over menstruatieondergoed
“Menstruatieondergoed geeft tieners veel mentale rust”, stelt Charlotte Therssen, oprichter van het menstruatieondergoedmerk Moi et Marie. “Een menstruatieslip heeft een hogere absorptie dan een tampon. Zo hoeven meiden minder vaak te wisselen van bescherming. Ze kunnen een slipje de hele dag op school dragen en daarna in het comfort van hun eigen huis omwisselen.” Daarnaast benoemt Therssen dat meiden door het dragen van menstruatieondergoed ook geen kans lopen op het Toxic Shock Syndroom, een ernstige infectie die kan ontstaan als een tampon te lang wordt gedragen.
Anneloes Nieuwenhuijse, founder van menstruatieondergoedmerk Lotties Period, merkt dat menstruatieondergoed voor tieners nog een ander voordeel heeft: het is duurzamer. “Jonge meiden zijn zich steeds bewuster van het milieu en zien het echt als een voordeel dat menstruatieondergoed veel langer meegaat dan traditionele menstruatieproducten. Je kunt er in principe hetzelfde van verwachten als een gewone onderbroek qua levensduur.”
Bovendien brengt het voordelen voor de portemonnee. “Het is voor veel gezinnen niet financieel haalbaar om elke maand opnieuw menstruatiebescherming te kopen”, stelt Therssen. “Menstruatieondergoed kun je na aanschaf nog jaren opnieuw dragen.”
Zelfvertrouwen
Nieuwenhuijse merkt dat meiden zich zelfverzekerder voelen met menstruatieondergoed. “Ze vinden menstruatieondergoed vooral fijn tijdens het sporten. Veel jonge meiden gebruiken best lang alleen maandverband, maar dat kan ongemakkelijk zijn bij het sporten. Menstruatieondergoed maakt sporten voor hen veel prettiger.”
Ook brengt menstruatieondergoed veel minder stress met zich mee. “Jonge meiden hebben geen gedoe met schuivend maandverband meer, en het belangrijkste voor hen is natuurlijk dat ze niet doorlekken. Met menstruatieondergoed zijn ze goed beschermd en hoeven ze niet voor een vriendinnetje aan te gaan lopen en vragen: kun je wat zien?” Wel raadt Nieuwenhuijse aan om altijd een reserve onderbroek mee te nemen, voor als de menstruatieonderbroek vol zit en die toch omgewisseld moet worden.
Ook Therssen merkt dat jonge meiden minder zorgen hebben rondom hun menstruatie met menstruatieondergoed. “Ze hoeven niet meer te stressen over het meenemen van maandverband of tampons naar school”, stelt ze. “De stap naar een menstruatieslip is dus een heel zachte overgang voor hen, omdat er weinig verandert.”
Opletten bij de aanschaf
Tegenwoordig zijn er best wat verschillende soorten menstruatieslips op de markt. Dus waar moet je op letten bij het kiezen van een dergelijke onderbroek? “Het is belangrijk om te kiezen voor comfort en een hoge absorptie”, vertelt Therssen. “Ook is het belangrijk dat de slip niet knelt, dat zou ongemakkelijk zitten. Wel moet de slip goed aansluiten.”
Er zijn volgens Nieuwenhuijse aanzienlijke verschillen per merk als het gaat om de bescherming tegen doorlekken bij menstruatieondergoed.“Het is alleen best lastig om zelf door te krijgen hoe goed een onderbroek beschermt. Ik raad aan om eerst reviews te lezen voor je menstruatieondergoed aanschaft om er zeker van te zijn dat de onderbroek goed beschermt.” Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het materiaal waarvan het ondergoed is gemaakt. Nieuwenhuijse waarschuwt: “In veel menstruatieondergoed wordt toch nog PFAS gevonden, een chemische stof die kleding waterbestendig kan maken maar die ook gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen.” Het menstruatieondergoed van Lotties Period en de menstruatieproducten van Moi et Marie worden enkel van duurzame materialen gemaakt.
Nadelen
Zowel Nieuwenhuijse als Therssen raden aan om de onderbroek na het dragen meteen uit te spoelen met koud water. Daarna kun je de onderbroek op 40 graden wassen. Dat je je menstruatieproduct moet wassen, kan volgens gynaecoloog Jessica Shim wel een nadeel zijn voor sommige mensen. “Je moet daarvoor je ondergoed wel met je handen aanraken”, vertelt ze aan CNN. “Niet iedereen vindt dat een prettig idee.”
Op een gegeven moment bereikt menstruatieondergoed natuurlijk ook zijn capaciteit. Daarom raadt Nieuwenhuijse aan om een extra onderbroek mee te nemen. Dit is alleen iets wat niet iedereen even handig vindt. “Voor sommige mensen kan het heel onpraktisch zijn om van ondergoed te wisselen als je niet thuis bent en je menstruatieondergoed vol is”, stelt gynaecoloog Jen Gunter in gesprek met CNN. “Je moet dan een reservepaar en een plastic zakje bij je hebben om je volle ondergoed mee naar huis te nemen.”
PFAS in menstruatieondergoed
Het populaire menstruatieondergoed krijgt ook kritiek. Zo trof Amerikaanse bedrijf Thinx vorig jaar een schikking na een rechtszaak over de schadelijke PFAS-chemicaliën in hun menstruatieondergoed.
Het bedrijf adverteert dat hun menstruatieondergoed organisch en duurzaam is en daarom is dit een opvallende zaak. De effecten van PFAS in menstruatieondergoed zijn nooit bewezen, maar toch maken experts zich zorgen. Dat komt omdat de vaginale huid gevoelig is en makkelijk stoffen kan opnemen. Of er ook PFAS in andere merken menstruatieondergoed zit, is niet duidelijk.
Probeer het eens
Menstruatieondergoed kent dus voordelen, maar er zijn ook een paar aspecten die sommige tieners minder prettig kunnen vinden. Uiteindelijk gaat het erom dat je tiener toegang heeft tot het type menstruatiemiddel dat zij het prettigst vindt. Staat ze open voor menstruatieondergoed? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om het eens te proberen.
Anne (43) verrast haar dochter met een cadeautje als ze voor het eerst ongesteld wordt. Een eerste menstruatie moet volgens Anne namelijk gevierd worden. Toch krijgt ze niet de reactie waarop ze had gehoopt.
Een handig overzicht: praten met je kind over ongesteldheid op verschillende leeftijden