Sabine van der Spoel
Sabine van der Spoel Gezondheid 12 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Meisjes beginnen steeds jonger aan skincare door TikTok: hoe zorgelijk is dit?

Steeds meer jonge meiden duiken in de wereld van serums, cleansers en toners. TikTok speelt hierin een grote rol, maar welk effect heeft deze vroege start van skincare-routines eigenlijk op de huid? 

Steeds meer jonge meiden vanaf 12 jaar hebben een uitgebreide huidverzorgingsroutine. Huidtherapeut Keshia Houben vermoedt dat social media een enorme rol speelt bij die toename. “Op social media zie je dat veel influencers allerlei producten adviseren. Soms wel meer dan tien producten. Jonge meiden geloven vaak wat een influencer promoot en schaffen die producten dan ook aan, maar ze hebben geen idee wat ze op hun gezicht smeren.” 

Het effect van huidverzorging op de jonge huid

Houben vindt de (uitgebreide) huidverzorgingsroutines van jonge meiden zorgelijk. “Ik zag vorige week nog een filmpje van een meisje voorbijkomen dat dertien verschillende Koreaanse skincare-producten gebruikte. Het is niet eens nodig om zoveel producten te gebruiken. Bovendien waren de producten niet eens geschikt voor haar huidtype. Koreaanse skincare is gemaakt voor de Koreaanse huid en niet voor onze West-Europese huid, zéker niet voor iemand van haar leeftijd. Ook in mijn praktijk zie ik het. Ik heb met regelmaat met moeders te maken die zich zorgen maken om hun 12-jarige dochter die tien verschillende soorten skincare-producten gebruikt.” 

De huidtherapeut wil meisjes waarschuwen dat al die skincare-producten een tegenovergesteld effect kunnen hebben. “De ingrediënten in de producten zijn helemaal niet geschikt voor de jonge huid en kunnen een irriterend effect hebben. Jonge meiden kunnen hierdoor juist last krijgen van huidproblemen en -aandoeningen. Een verkeerd product kan de talgklieren bijvoorbeeld volledig afsluiten waardoor iemand acne kan krijgen. Ook kan het de huidbarrière ernstig beschadigen en zorgen voor een rode huid. In bepaalde gevallen kan iemand een allergie ontwikkelen voor bepaalde huidverzorgingsingrediënten. Ik heb laatst nog een meisje van 12 jaar behandeld dat retinol gebruikte, haar hele huid was daardoor kapot gegaan.” 

Een bescheiden routine

Ingrediënten als retinol en vitamine C zou Houben jonge meiden ten zeerste afraden. Wat meiden al wel kunnen gebruiken is een goede zonbescherming. “Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, ook als je nog jong bent. Helaas is er een TikTok-trend gaande van het niet smeren van zonnebrandcrème. Een TikTokker beweerde dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is en dat het beter is om de huid eerst volledig te laten verbranden. Ik vind het heel heftig dat zulke desinformatie wordt verkondigd op social media.” 

Of jonge meiden naast een SPF baat hebben bij andere skincare? Dat hangt er volgens Houben maar net vanaf. “Ik zie dat meiden op steeds jongere leeftijd make-up gaan gebruiken. Soms schrik ik zelfs van de hoeveelheid die ze al aanbrengen. Maar als ze dan al make-up gebruiken, dan is het wel belangrijk dat ze de huid goed schoonmaken met een goede reiniger. Soms heeft de huid behoefte aan een dagcrème, maar meer heeft de huid echt niet nodig. Op 11-jarige leeftijd hoef je nog niet te exfoliëren of serums aan te brengen. Als je make-up gebruikt, reinig de huid dan goed, maar blijf verder lekker van de huid af.” 

Een huidprobleem behandelen 

Natuurlijk zijn er ook gevallen waarin een tiener wel baat kan hebben bij huidverzorgingsproducten, bijvoorbeeld iemand die last heeft van acne. “Als een jong persoon een huidprobleem heeft, dan is het belangrijk om naar een specialist toe te gaan. Een huidtherapeut of dermatoloog kan kijken welke producten nodig zijn  – en dat zijn er vaak maar een paar – om het probleem onder controle te krijgen. Een reiniger is dan belangrijk, een product om de huidbarrière te versterken en soms werken we dan met salicylzuur, maar dit moet wel echt onder begeleiding van een specialist gebeuren.” 

Keshia Houben

Keshia Houben is huidtherapeut en physician assistant bij Skinlab Maastricht. In haar kliniek helpt zij mensen met de meest uiteenlopende huidproblemen.

Geen filet americain, geen carpaccio, geen zachtgekookte eieren en geen alcohol. Tijdens je zwangerschap moet je veel voedingsmiddelen links laten liggen, maar wist je dat je ook bepaalde huidverzorgingsproducten beter niet kunt gebruiken als je zwanger bent? 

Dit kun je doen als jouw kind stressbultjes heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.