Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 18 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat zijn de meestvoorkomende symptomen van kinderleukemie?

Helaas komt kinderleukemie vaker voor dan je zou willen. Kinderleukemie staat ook wel bekend als kinderlijke acute lymfatische leukemie. Wat is het precies en wat zijn de symptomen? Hieronder lees je meer over dit onderwerp.

Wanneer je het idee hebt dat jouw kind kinderleukemie zou kunnen hebben, dan is het belangrijk om direct aan de bel te trekken. Een goede behandeling is nodig om te overleven.

Wat is kinderleukemie?

Kinderleukemie is een vorm van kanker die het bloed en het beenmerg van een kind aantast. Het begint meestal in het beenmerg, waar de witte bloedcellen abnormaal groeien en zich snel vermenigvuldigen. Deze abnormale groei van witte bloedcellen verstoort de normale productie van rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Meestvoorkomende symptomen van kinderleukemie

Voor een snelle diagnose en goede behandeling is het belangrijk om de symptomen van kinderleukemie snel te herkennen. Dit zijn tekenen dat het weleens goed mis kan zijn:

Vermoeidheid

Waar kinderen zonder leukemie bruisen van de energie, zijn kinderen met deze ziekte erg moe. Ze raken snel uitgeput en lijken maar niet te kunnen opladen.

Bloedarmoede

Wanneer je kind kinderleukemie heeft, heeft het last van bloedarmoede. Dit kan zorgen voor een andere kleur lippen, een bleek gezicht, duizeligheid en een zwak lichaam.

Infecties door zwak immuunsysteem

Door het verzwakte immuunsysteem zal een kind sneller vatbaar worden voor infecties. Het zal vaak koorts hebben en ook vaker verkouden zijn of keelpijn hebben.

Veel blauwe plekken

Bij kinderleukemie kan jouw kind ook snel en veel blauwe plekken krijgen. Daarnaast kan je kind ook veel bloeden, uit maar een klein wondje kan al een grote hoeveelheid bloed stromen.

Pijn in botten en gewrichten

Een kind met kinderleukemie kan veel pijn hebben in botten of gewrichten. Dit is ook een teken om direct naar een arts te gaan.

Opgezette lymfeklieren

Je kind kan last hebben van opgezette lymfeklieren. Denk hierbij aan lymfeklieren in de nek, lies en oksels.

Snel afvallen

Ook kan snel en opeens afvallen een teken zijn van kinderleukemie. Binnen een korte tijd meerdere kilo’s afvallen is geen goed teken.

Wat te doen als je denkt dat jouw kind kinderleukemie heeft?

Als je denkt dat jouw kind weleens kinderleukemie kan hebben, omdat het diverse symptomen heeft, dan is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. Neem daarom ook direct contact op met de huisarts. Het is belangrijk om dit gelijk te doen, want een vroege diagnose en een vroege behandeling zullen jouw kind een grotere overlevingskans geven. Je moet er natuurlijk niet aan denken om jouw kind aan deze erge ziekte kwijt te raken.

Diagnose in het ziekenhuis

Eenmaal in het ziekenhuis zal je kind diverse testen krijgen. Enkele testen die in het ziekenhuis worden gedaan, zijn bijvoorbeeld:

  1. Uitgebreid bloedonderzoek
    Een uitgebreid bloedonderzoek zal alles over het niveau van het bloed vertellen. Is het bloed niet goed? Dan kan het zomaar zijn dat jouw kind kinderleukemie heeft.
  2. Beenmergonderzoek
    Met een beenmergpunctie en een biopsie kunnen kankercellen worden gevonden. Ook kan het meer zeggen over het type leukemie.
  3. Scans
    Door middel van scans, röntgenfoto, CT-scan of MRI, kan bekeken worden hoe het zit met de verspreiding van kinderleukemie door het gehele lichaam.
  4. Lumbaalpunctie
    Bij een lumbaalpunctie, ook wel ruggenprik genoemd, kan worden ingezet om te controleren of de kankercellen bij het hersenvocht zijn aangekomen of niet.

Behandeling kinderleukemie

De behandeling van kinderleukemie hangt af van verschillende factoren, waaronder het type leukemie, de leeftijd van het kind, de algehele gezondheidstoestand en een reactie op eventueel eerdere behandelingen. De behandeling kan lang en uitdagend zijn, ieder kind reageert er anders op. De behandelende arts zal daarom een behandelplan maken, dat rekening houdt met jouw kind. Tijdens deze behandeling zal je kind goed in de gaten worden gehouden. Ook zal je kind psychologische begeleiding krijgen, want het is allemaal niet niets.

J/M Ouders-panel: ‘Mijn dochter (9) is heel erg bang voor ziektes’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.