Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Voeding en eten 17 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 5 meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen

Steeds meer kinderen hebben tegenwoordig last van een voedselallergie. Heb je het idee dat jouw kind ook mogelijk een voedselallergie heeft? Dan is het goed om te weten wat het verschil is tussen een voedselallergie en voedselintolerantie, hoe je het kunt ontdekken en wat de meest voorkomende allergieën zijn.

Steeds meer kinderen zijn allergisch voor bepaalde producten. Vaak krijgen kinderen op jonge leeftijd al last van een voedselallergie, maar het kan er ook pas later uitkomen.

Verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie

Als je reageert op bepaalde voedingsmiddelen, wordt er al snel gezegd dat je daar allergisch voor bent. Er is echter een verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Wat is nu precies het verschil tussen die twee?

Voedselallergie

Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem van het lichaam op een of meerdere eiwitten in het voedingsmiddel door het aanmaken van antistoffen. Als je de volgende keer weer dit product eet, ontstaat door deze antistoffen een acute allergische reactie. Deze reactie ontstaat vrijwel direct na het eten van het voedingsmiddel en kan erg heftig zijn.

Zelfs het eten van een klein beetje van dit voedingsmiddel kan al een heftige reactie veroorzaken. Soms kan er zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan, je kunt namelijk ook in een ‘shock’ raken. Klachten van een acute allergische reactie zijn onder andere het opzwellen van de mond en keel, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, netelroos, jeuk en duizeligheid.

Voedselintolerantie

Een voedingsintolerantie heeft met de spijsvertering van eten te maken. Hierbij wordt voedsel slecht verteerd of opgenomen door het lichaam, wat zich uit tot een reactie. Bij voedselintolerantie speelt het afweersysteem van het lichaam geen rol. Er worden geen antistoffen door het lichaam aangemaakt, het is dan ook minder heftig dan een allergie. Bij voedingsintolerantie kan vaak nog wel een kleine hoeveelheid van een bepaald product gegeten worden zonder dat er klachten ontstaan. Klachten van voedselintolerantie zijn winderigheid, buikpijn en diarree.

Ontdekken van een allergie

Om de juiste behandeling voor je kind te krijgen is het goed om te ontdekken welke voedselallergie je kind heeft. Helaas is dit niet altijd even gemakkelijk vast te stellen. Wanneer je het idee hebt, dat je kind allergisch is voor bepaalde voeding, kun je bij de huisarts een doorverwijzing vragen naar een allergoloog of een kinderarts. Vaak kan een arts een allergie opsporen via een bloedtest of met een huidtest, maar bij een kind zijn deze testen soms vals-negatief. Het is vaak lastig om bij jonge kinderen allergieën vast te stellen.

Wanneer er niets uit de testen komt, maar je kind heeft wel een ernstige allergische reactie gehad, kun je in het ziekenhuis een zogenaamde provocatietest laten doen. Bij zo’n test krijgt je kind onder toeziend oog van een arts een beetje van een verdacht voedingsmiddel toegediend.

Wanneer je kind een milde allergische reactie heeft (gehad), dan kan je thuis zelf een eliminatietest uitvoeren. Hierbij laat je alle producten die je verdenkt vier weken uit het eetpatroon van je kind weg. Voeg dan langzaam, en na elkaar, de producten weer toe. Krijgt je kind opnieuw klachten? Dan weet je direct waar het allergisch voor is.

De meest voorkomende voedselallergieën of voedingsintolerantie

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die vaak allergische reacties uitlokken bij kinderen. Dit zijn de vijf meest voorkomende producten.

  1. Koemelkallergie
    Bij koemelkallergie reageert het lichaam op de eiwitten die in koemelk zitten. Je baby huilt veel, krijgt last van eczeem, een piepende ademhaling, moet overgeven en heeft diarree. Sommige kinderen hebben geen allergie, maar een lactose-intolerantie. Hierbij is je kind gevoelig voor de lactose die in de melk zit, maar niet allergisch. Deze intolerantie kan krampen en diarree veroorzaken. Je kind kan er als baby al last van hebben, maar het kan zich ook pas later uiten.
  2. Kippeneieren
    Een allergie voor kippenei komt voor bij ongeveer twee procent van alle kleine kinderen. Op vier jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid. Minder dan één procent van de volwassenen houdt een kippenei-allergie. Kippeneieren worden in veel producten gebruikt. Ook medicijnen en vaccinaties kunnen kippeneiwitten bevatten.
  3. Notenallergie
    Wanneer je kind een notenallergie heeft, dan zal het reageren op diverse noten. Bij een allergische reactie kan je kind het benauwd krijgen, blaasjes en tintelingen in de mond, keel en op de tong krijgen. Mocht je kind een allergische reactie krijgen dan moet je snel een arts inschakelen.
  4. Pinda-allergie
    Een pinda-allergie is één van de gevaarlijkste allergieën. Na het eten van een pinda kan je kind binnen enkele seconde al een allergische reactie krijgen en zelfs in shock raken. Deze allergische reactie gaat gepaard met ernstige benauwdheid, het gevoel hebben dat de keel wordt dichtgeknepen, tintelingen en blaasjes in de mond, keel en op de tong. Ook kan na een reactie netelroos voorkomen op het lichaam.
  5. Steenvruchtenallergie
    Steenvruchten zijn vruchten die een steenachtige pit hebben. Hieronder vallen fruitsoorten zoals pruimen, kersen, perziken, nectarines en abrikozen. Kinderen die na het eten van deze vruchten een allergische reactie krijgen, hebben vaak last van een tinteling in de mond en keel. Ook krijgen ze last van hun maag en darmen.

Wat doe je bij diarree bij kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.