Steeds meer kinderen hebben krentenbaard: zo herken en behandel je het
Veel kinderen hebben last van krentenbaard, een ontsteking van de huid die zichtbaar is door wondjes, rode plekken of blaasjes met gele korsten. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel, die de gegevens van huisartsen registreert. Maar hoe weet je als ouder of je kind krentenbaard heeft en wat kun je ertegen doen? Wij zochten het uit.
300 van de 100.000 kinderen van 5 tot en met 14 jaar ging de afgelopen tijd met krentenbaard naar een huisarts. Vorig jaar was er eenzelfde piek, meldt RTL Nieuws.
Ontsteking van de huid
Krentenbaard, door artsen vaak impetigo genoemd, is een ontsteking van de huid. Hierdoor ontstaan er wondjes, rode of donkere plekken en blaasjes met korsten. Vaak begint het bij de neus of mond, maar het kan ook op andere plekken beginnen, zoals de armen of benen. Vooral kinderen die jonger dan 12 jaar zijn, zijn vatbaar voor krentenbaard. Desalniettemin kunnen volwassenen het ook krijgen.
Krentenbaard ontstaat doordat er een bacterie aanwezig is, meestal gaat het om de stafylokok. Je kind heeft vaak geen last van de bacterie zelf, maar wanneer er een wondje in de huid onstaat, kan er door die bacterie een ontsteking ontstaan.
Zo herken je krentenbaard
Als je kind krentenbaard heeft, zijn er verschillende klachten waar hij of zij last van kan hebben. Zoals:
- Er zijn wondjes die lang blijven zitten
- Je kind heeft rode plekken, bij een donkere huid zijn dit donkerdere plekken
- Er ontstaan blaasjes met gele pus, uiteindelijk komt hier ook een gele of bruine korst op (het kunnen ook alleen grote blaren zijn)
- De plekken jeuken en worden een steeds grotere plek
- Het kan pijn doen
- De klieren in de hals zijn dikker
Hoe krijg je krentenbaard?
Krentenbaard is onschuldig, maar het vocht in de blaasjes is wel erg besmettelijk. Je kind kan het krijgen door het aanraken van de hand van iemand die de ontsteking heeft, of door dezelfde spullen aangeraakt te hebben. Maar ook door in de buurt te zijn van iemand die hoest of niest en krentenbaard heeft, zou je kind besmet kunnen raken, omdat de bacterie in de neus of keel zit. Toch komt dit niet vaak voor. Vooral kinderen met een beschadigde huid, zoals door eczeem, schaafwondjes, een insectenbeet of waterpokken, lopen een groter risico om krentenbaard te krijgen.
Wanneer je kind eenmaal krententenbaard in het gezicht heeft, kan hij of zij het makkelijk verspreiden met de eigen vingers, zodat het ook op andere plekken op het lichaam wordt gevormd. De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is vier tot veertien dagen.
Wat kun je ertegen doen?
Aangezien krentenbaard erg besmettelijk is, is het belangrijk dat je kind de plekken zo min mogelijk aanraakt en niet gaat krabben. Plak ook geen pleister op de plekken, dit versnelt het genezingsprocens namelijk niet en kan de plek alleen maar groter maken. Wel kan het helpen om je kind zoveel mogelijk te bedekken met kleding, zodat je kind minder goed kan krabben.
Wassen en schoonmaken
Ook de handen met water en gewone zeep wassen en goed afdrogen is van belang. Dit geldt niet alleen voor je kind, maar ook voor mensen in de omgeving van je kind. Daarnaast kun je zelf speelgoed, deuren en andere plekken of voorwerpen die je kind vaak aanraakt, schoonmaken. Zorg er daarnaast voor dat je kind in een papieren zakdoek of in zijn of haar elleboog niest en ook daarna direct de handen wast.
Het kan daarnaast helpen om de nagels kort te knippen en je kind een eigen handdoek (elke dag een schone) te laten gebruiken, zodat de krentenbaard niet via die manier verspreid wordt. Ook is het verstandig om je kind dagelijks met zeep te wassen.
Overleg met huisarts
Wanneer je vermoed dat je kind krentenbaard heeft, is het altijd goed om dit met de huisarts te overleggen. Die kan namelijk zalf of tabletten voorschrijven. Wanneer je kind ook koorts heeft of zich erg ziek voelt, is het verstandig om direct de huisarts of huisartsenpost te bellen.
Overleg daarnaast altijd met het kinderdagverblijf of de school of je kind mag komen. Vaak is het wel zo dat andere kinderen ook al de bacterie bij zich dragen, in dat geval heeft het geen nut om je kind thuis te houden.
Wondjes genezen
Als de wondjes droog of genezen zijn, kan krentenbaard niet meer overgegeven worden. Meestal gaat krentenbaard binnen één tot drie weken weer over. Wel kan het zo zijn dat de bacterie in het lichaam blijft, dit zorgt ervoor dat de kans om opnieuw krentenbaard te krijgen groter is. Ook kunnen er bij kinderen met een donkere huid tijdelijk nog lichte of donkere plekken zichbaar blijven.
Eerder schreven wij al over een andere ziekte, die soms verward wordt met krentenbaard. Lees het hier: Zijn die blaasjes bij je kind apenpokken? Dit zijn de symptomen van mpox.