Manon zit samen met haar zoon Tygo al vier jaar thuis: ‘Tygo heeft 24/7 zorg nodig’
Het ouderschap is een geliefd en veelbesproken thema op J/M Ouders. De weg van het ouderschap kan uitdagend zijn, zeker wanneer je kind net even anders is dan leeftijdsgenoten. In Profiel van een ouder gaan wij in gesprek met een vader of moeder en vragen we naar hun ervaringen met het ouderschap.
Manon (43) woont samen met haar man Arie en hun zoon Tygo in Drenthe. Tygo gaat al vier jaar niet meer naar school, waardoor Manon net als haar zoon een thuiszitter is geworden.
Naam: Manon (43)
Woonplaats: Roden
Kinderen: Een zoon, Tygo (12)
Beroep: Runt samen met haar zoon de webshop Lucky Gifts Store.
Wat is de reden dat Tygo niet meer naar school gaat?
“Tygo is een heel slimme jongen. In zijn hoofd kan hij goed bedenken wat hij wil, maar van de uitvoering snapt hij niets. Vier jaar geleden liep hij volledig vast in de klas. Hij bleef ijsberen door het lokaal en weigerde zijn spullen aan te raken. Eenmaal thuis bleef hij maar met zijn hoofd tegen de muur bonken – dat heeft hij nog maanden elke dag gedaan tot hij de juiste medicatie kreeg. Sindsdien gaat hij niet meer naar school. Ook is bij hem vastgesteld dat hij de eetstoornis ARFID en mogelijk de motorische stoornis DCD heeft.”
Hoe is het voor jullie dat Tygo dit allemaal heeft?
“Tygo is slim, maar emotioneel functioneert hij als een babypeuter. Die kloof is voor hem heel ingewikkeld, maar ook voor mij en mijn man. Enerzijds kunnen we op niveau met hem praten, want hij is onwijs communicatief. Anderzijds is hij nog een peuter. Dat is voor ons heel lastig.”
Welke gevolgen heeft het voor jullie gehad dat Tygo niet meer naar school gaat?
“Tygo is een thuiszitter, maar daardoor zijn mijn man en ik dat eigenlijk ook geworden. Mijn man werkt nog wel fulltime, zijn baan is zijn uitlaatklep. Ik was ondernemer, maar ben hiermee gestopt om voor Tygo te zorgen. Ik heb dit natuurlijk gedaan met liefde, maar hierdoor kom ik bijna nergens meer. Tygo heeft 24/7 zorg nodig. Er zitten voor mij soms dagen tussen waarop ik niemand zie of spreek. Ik ben echt in een sociaal isolement geraakt. We gaan geen dagjes meer uit. Veel vrienden raakte ik op een gegeven moment kwijt, omdat ze de situatie niet begrepen. Kwam ik nou weer niet op de verjaardag?”
Hoe ervaar jij het thuiszitten?
“Toen Tygo net thuis kwam te zitten, zag ik nog wel een stip aan de horizon. Ik dacht dat er over een paar maanden wel een oplossing zou zijn, maar na een jaar bleek dat niet het geval te zijn. Ik was altijd heel ambitieus. Je wordt natuurlijk niet ondernemer om 24 uur per dag op de bank te zitten. Ik moet daarmee dealen, of ik nou wil of niet. Dat is ontzettend rot.”
Welke invloed heeft deze situatie op het huwelijk van jou en je man?
“Als ik eerlijk ben, denk ik dat menig huwelijk in deze situatie zou stranden. Mijn man en ik houden onwijs veel van elkaar, maar we zijn vooral vader en moeder, en niet meer zozeer man en vrouw. Tygo slaapt al sinds hij 1,5 jaar oud is bij ons op de slaapkamer. Hij is continu bij ons. Hierdoor kunnen mijn man en ik nooit als partners met elkaar praten of elkaar even een kus of knuffel geven.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie toch af en toe tijd samen hebben?
“We krijgen gelukkig hulp van mijn moeder. Mijn moeder is al op leeftijd, dus ik wil wel spaarzaam omgaan met de momenten waarop zij oppast. Tygo vertrouwt mijn moeder, dus af en toe kunnen we samen even weg. Maar ik zit dan altijd met mijn telefoon in de hand, bang dat mijn moeder appt dat er iets mis is en we naar huis moeten. Dat is niet heel relaxed.”
Hoe brengen jij en Tygo jullie dagen door?
“Tygo gamet veel. Af en toe laat hij de hond uit en ik laveer daarom heen. Sinds het voorjaar hebben we wel samen onze eigen dagbesteding: geluksengeltjes maken. We verkochten die eerst via Facebook, maar Tygo vond het zo leuk dat hij voorstelde om een webshop te openen: Lucky Gift Store. We staan nu af en toe op een braderie. Tygo vindt dat heel leuk, hij bloeit dan helemaal op. Je ziet dan ook een heel andere kant van hem. Hij helpt klanten en rekent met ze af. De ene keer houdt hij dat twee uur vol, de andere keer een kwartier, dan is hij helemaal overprikkelt.”
Wat is jouw uitlaatklep?
“Een echte uitlaatklep heb ik niet, omdat ik continu met Tygo bezig ben. Tygo slaapt vaak uit, in die vroege uurtjes kan ik genieten van de rust en stilte in huis. Ik kijk dan een Netflixserie of knutsel alleen geluksengeltjes. Af en toe past mijn moeder op. Ik geniet er dan volop van om bijvoorbeeld naar de kapper te gaan of om uit eten te gaan met vriendinnen. Dat zijn voor mij momenten waarop ik even uit de situatie kan ontsnappen.”
Hoe probeer je positief te blijven?
“Ik put energie uit de stappen die Tygo zet. Ik probeer van alles om de ontwikkeling van Tygo niet te stagneren. Ook al zijn zijn stappen klein, het zorgt voor de motivatie om door te gaan. En dit klinkt nu heel makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Daarnaast vind ik het heel leuk om met Tygo bezig te zijn met onze geluksengeltjes. Hiermee breng ik het verhaal van de thuiszitter onder de aandacht. Onlangs ging mijn kaartenactie viraal op social media – voor Tygo’s verjaardag vroeg ik aan mensen of ze hem een kaartje wilden sturen, omdat hij geen vriendjes heeft en ik hem zo toch een bijzondere dag wilde geven. We hebben honderden kaarten ontvangen. Dit motiveert mij enorm in mijn missie om het thuiszitten meer op de politieke agenda te zetten. Die strijdlust zorgt dat ik rechtop blijf staan en door knok.”
Veel vrouwen bereiden zich voor op de fysieke aspecten van het moederschap wanneer ze in verwachting zijn. Waar echter lang niet alle moeders zich op voorbereiden, is dat hun nieuwe rol een grote impact op hun identiteit kan hebben.