Mannelijke anticonceptie: dit is hoe het er nu voor staat
Het komt eraan, mannelijke anticonceptie. Al tientallen jaren wordt het in het nieuws aangekondigd, maar is het nu dan eindelijk zover? De verantwoordelijkheid om niet zwanger te raken ligt nu nog volledig bij de vrouw en hier willen velen graag verandering in zien.
In 1962 werd de pil voor het eerst geïntroduceerd in Nederland. Ook andere vormen van anticonceptie voor vrouwen kwamen snel daarna op de markt. Nu decennia later lijkt daar toch enigszins verandering in te komen, mannelijke anticonceptie is namelijk wel degelijk in ontwikkeling.
Is het dan eindelijk zover?
In 1997, 2018 en nu weer in 2023 wordt er aangekondigd dat de mannelijke anticonceptiepil eraan komt, maar wanneer komt deze anticonceptie nou daadwerkelijk op de markt?
Vraag naar mannelijke anticonceptie
Uit een onderzoek van het EenVandaag opiniepanel, in samenwerking met 3FM Human, onder jongvolwassenen tussen de 16 en 34 jaar. Bleek dat 81 procent van de vrouwen en 50 procent van de mannen, het erover eens zijn dat het tijd is voor mannelijke anticonceptiemiddelen.
87 procent van de ondervraagden vindt dat de verantwoordelijkheid van een zwangerschap niet volledig in de handen van de vrouw hoort te liggen, maar dat het een gedeelde verantwoordelijkheid moet zijn.
Het zijn dus niet alleen de vrouwen die willen dat de man meer verantwoordelijkheid neemt. Mannen willen zelf ook controle over hun vruchtbaarheid. “Een anticonceptiepil voor mannen zou mij een extra stukje veiligheid geven. Baas in eigen bal”, zegt een deelnemer.
Nu ligt de verantwoordelijkheid nog steeds lichamelijk, mentaal en financieel bij de vrouw. Vrouwen onder de 18 jaar krijgen wel anticonceptiemiddelen vergoedt, tussen de 18 en 20 jaar valt dit nog onder het eigen risico en wanneer je 21 bent moet je het volledig zelf gaan betalen.
Waarom is er nog geen mannelijke anticonceptie?
Dat de mannenpil er nog niet is heeft verschillende redenen. Zo hoeft er bij de vrouw slechts één eicel per maand worden tegengehouden. “In het geval van de man zijn dit miljoenen zaadcellen per dag”, zegt Professor Stephanie Page tegen Scientias. Ook is het oraal toedienen van testosteron een stuk lastiger dan het vrouwelijke hormoon oestrogeen.
Op dit moment hebben mannen drie opties qua anticonceptie, namelijk: een vasectomie, een operatie waarbij de zaadleiders worden afgesloten, een condoom of de terugtrekmethode. De laatste van dit rijtje is natuurlijk volstrekt onbetrouwbaar en de vasectomie is vaak onomkeerbaar. De enige optie die er dan nog overblijft is het condoom.
Soorten mannelijke anticonceptie
Op dit moment wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar verschillende manieren om te zorgen dat mannen ook zwangerschappen kunnen voorkomen. Deze onderstaande mannelijke anticonceptie zijn nog vol in ontwikkeling, maar lijken veelbelovend te zijn:
- Anticonceptie-gel: Deze hormoongel moeten mannen eenmaal per dag op hun schouders smeren. Hierdoor wordt de spermaproductie afgeremd, maar het libido verandert niet.
- Injectie: Bij deze manier van anticonceptie wordt er een gel in de zaadleider gespoten, die er vervolgens voor zorgt dat de zaadcellen worden geblokkeerd. Deze injectie heeft wel als gevolg dat een man tien tot vijftien jaar onvruchtbaar is. Maar geen zorgen, als een man de ingreep wil terugdraaien, is dat mogelijk.
- Mannelijke pil: Momenteel wordt er een mannelijke versie van de anticonceptiepil met hormonen ontwikkelt. Het is voor de man ongeveer hetzelfde als voor de vrouw, alleen is hier nog meer onderzoek voor nodig. Er is nog geen duidelijkheid over of deze pil de spermaproductie stopzet. Wel zeggen 53 procent van de mannen uit het onderzoek van EenVandaag open te staan voor deze mannenpil.
Dit zijn hormoonvrije alternatieven voor anticonceptie bij vrouwen