4x manieren waarop je kinderen het belang van mentale gezondheid leert
Net als dat voor volwassen geldt dat een gebroken been een stuk bespreekbaarder is dan een depressie, is voor een kind een geschaafde knie een veel duidelijker concept dan even niet goed in je vel zitten. Zorgen voor je mentale gezondheid is voor kinderen echter net zo belangrijk als voor volwassenen.
Mentale gezondheid bij kinderen
Op jonge leeftijd een kind meegeven hoe het gevoelens bij zichzelf herkent en wat het daar mee kan doen, kan in de toekomst veel verdriet besparen. Psychologen en pedagogen delen hun beste tips om een kind het belang van mentale gezondheid aan te leren. Op deze vier manieren leert een kind hoe het zichzelf kan uitdrukken, voelt dat zijn emoties er mogen zijn en net zo goed voor zijn geest als voor het lichaam zorgt.
1. Probeer de ’emotionele vulkaan’-theorie
Teken een vulkaan en vertel dat iedereen de hele dag door verschillende emoties voelt. Wanneer je nooit over die emoties praat, blijven ze zitten in de vulkaan totdat die uitbarst. Dan explodeert de boel en ontstaat het huilen, schoppen en slaan. Veel ouders zien dat gedrag aan voor een gedragsprobleem, maar vaak is het niet meer dan het oppotten van gevoelens. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen leren daar over te praten.
2. Geef het goede voorbeeld
Talloze onderzoeken tonen aan dat veel schermtijd, gamen en social media geen goede invloed hebben op het gedrag, de stemming, nachtrust en algehele gezondheid van een kind. Daarom is het zo belangrijk dat je als verzorgende het goede voorbeeld geeft en niet tijdens het avondeten of voor het slapen gaan op je telefoon bezig bent. Ouders kunnen ook het goede voorbeeld geven door zich af en toe kwetsbaar op te stellen en hun gevoelens te delen. Je hoeft natuurlijk niet tot in details te treden of een kind onnodig bezorgd te maken, maar je kan wel vertellen dat er iets is gebeurd op je werk waar je van baalt, je niet zeker weet of je het wel goed hebt aangepakt, maar wel het beste hebt gedaan wat je kon.
3. Wees bewust van je taalgebruik
Hang niet meteen een conclusie aan de gezichtsuitdrukking van je kind, maar geef je kind zelf de kans uit te leggen hoe het zich voelt. Zeg niet ‘wees niet zo gefrustreerd’, maar: ‘Je kijkt niet blij. Wat is er aan de hand?’ Het is goed kinderen zelf na te laten denken over hoe ze zich voelen dan het al helemaal voor ze in te vullen.
Stel ook niet al te algemene vragen omdat de antwoorden daarop meestal maar weinig informatie opleveren. In plaats van te vroegen of het leuk was op school, kun je ook vragen wat het leukste of minste leuke was die dag.
4. Moedig het bijhouden van een dagboek aan
Een dagboek bijhouden vermindert stress, houdt angst onder controle en helpt bij een depressie. Grote gevoelens, kleine gevoelens: alles kan erin. Laat aan je kind over of hij of zij zijn dagboekfragmenten en respecteer het ook als dat niet het geval is.
6 constructieve manieren voor kinderen om hun boosheid te uiten