Tessa (37): ‘Mijn man is huisvader en zorgt voor de kinderen, ik voor het geld’
De traditionele rolverdeling van werkende vader en huismoeder is ver te zoeken bij Tessa (37), moeder van een jongen en een meisje. Haar man heeft geen baan en is fulltime huisvader: “Hij doet boodschappen, de was en zorgt voor de kinderen, terwijl ik zorg voor inkomsten”, vertelt ze aan J/M Ouders.
Tessa (37): “Voordat wij samen kinderen kregen, werkten we beide nog. Ik werk in de ICT bij een groot, bekend bedrijf en verdien daar veel geld mee. Mijn man werkte in de reissector en raakte zijn baan kwijt tijdens de corona-periode. Met twee jonge kinderen en lockdowns, kwam dat niet eens zo heel slecht uit. Ik kon gemakkelijk thuis werken en hij nam de zorg voor de kinderen op zich.
Wat betreft financiën hebben we het breed. Ik verdien genoeg om ons gezin te kunnen onderhouden en daarnaast ook nog op vakantie te kunnen. Zelfs nu het leven een stuk duurder wordt, is dat nog steeds mogelijk. Ook geniet ik van een paar voordelen via mijn werkgever, zoals een auto van de zaak waarin we privé ook kunnen rijden. Eens per jaar krijg ik een flinke bonus, dat zetten we op de spaarrekening voor als de wasmachine stuk gaat of wanneer we de tuin willen aanpakken bijvoorbeeld.
Ik heb nooit ingeleverd op mijn werk
De keuze voor mijn man om te stoppen met werken was niet zijn eigen keuze, maar doordat dit is gebeurd, heeft hij veel tijd met de kinderen door kunnen brengen. Daar genoot hij zo van, dat hij geen moeite heeft gedaan om een nieuwe baan te vinden. Natuurlijk hebben we het hier samen over, en eigenlijk vinden we dit een prima verdeling. Mijn baan vraagt om veel tijd en aandacht, dus ik werk fulltime. Dat betekent dat ik mijn kinderen minder vaak zie, maar de tijd die ik met ze door breng is kwalitatieve tijd. En dit was ook al zo voordat mijn man zijn baan verloor, ik heb nooit ingeleverd op mijn werk. Ook heb ik genoeg vakantie-uren, dus de vakanties zijn dan ook heilig bij ons. Dan besteden we veel aandacht aan de kinderen en aan elkaar.
In het dagelijks leven komt het erop neer dat ik al vroeg weg ben en mijn man als huisvader de kinderen klaarmaakt en ze naar school brengt. Ook haalt hij ze op, doet boodschappen en het huishouden en kookt voor ons. Ik kom rond etenstijd thuis en breng de kinderen naar bed. In het weekend ben ik vrij, ook die tijd is belangrijk voor me. Dan doen we wat leuks met het gezin en met elkaar.
Natuurlijk krijgen we soms negatieve reacties van mensen over onze rolverdeling. Sommige mensen vinden het gek dat mijn man niet werkt of hebben een oordeel over dat ik zo veel werk. Dat ik zo veel mis van het opgroeien van de kinderen bijvoorbeeld, of dat de kinderen mij missen als ik weer eens moet overwerken. We trekken ons daar niet zo veel van aan, want mensen vinden altijd wel iets. Voor ons werkt deze rolverdeling heel goed.
Mijn man is nu huisvader en gaat niet meer fulltime werken
Mijn man kijkt wel naar banen hoor, want hij vindt het zelf ook leuk om te werken. De reissector wil hij alleen niet meer in, dus hij gaat zich waarschijnlijk om laten scholen. Wat hij wel weet is dat hij niet meer fulltime wil werken en dat is helemaal prima. Voor het geld hoeft hij het niet te doen, maar hij wil graag wat meer omhanden hebben dan alleen de kinderen en het huishouden, en zijn wereldje weer wat vergroten.
Dat hij nu op ‘mijn’ geld leeft, want die opmerking krijgen we ook vaak, voelt voor mij niet zo. Ik zorg dan wel voor de inkomsten, maar het komt allemaal op een rekening terecht, zoals we dat ook deden toen hij ook nog salaris ontving iedere maand. We hebben een boodschappenpotje, een potje voor leuke dingen en andere uitgaven en een potje voor de nodige uitgaven zoals schoenen en kleding. Die potjes zijn gewoon van ons samen, dus als hij een broek wil kopen voor zichzelf, moet hij dat lekker doen.”
7 x wat niemand vraagt aan werkende vaders (en wel aan werkende moeders)