Sofie Obbens
Sofie Obbens Persoonlijke verhalen Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Week tegen Armoede: Lynette Venema leefde in armoede en helpt nu arme gezinnen

In 2023 waren 540 duizend mensen in Nederland arm. Dat komt neer op 3,1 procent van de bevolking. In de Week tegen Armoede van 14 tot 18 oktober besteden wij daarom aandacht aan het verhaal van Lynette Venema (41). Zij leefde jarenlang in armoede en helpt nu arme gezinnen.

Je wordt ziek, je werkgever gelooft je niet, geeft je geen salaris meer en daardoor kom je in de schulden. Dit overkwam Lynette Venema. “Toen ik 19 jaar was, werkte ik bij een groot bedrijf. Ik werd ziek en mijn baas zei: “ik geloof het niet, ik ga je geen salaris meer betalen.” Uiteindelijk is dit een hoog opgelopen arbeidsconflict geworden, waarbij mijn vaste lasten doorliepen en ik geen inkomen had om dit te kunnen betalen. Via een advocaat heb ik mijn gelijk gekregen en mijn achterstallige salaris ontvangen, maar hierin werden niet alle aanmaningen van een half jaar lang meegerekend. Ik had daardoor schulden opgebouwd, die ik ondanks mijn nieuwe baan niet kon aflossen.

Lynette
Bron: Eigen beeld

Schuldsanering

In overleg met de gemeente besloot ik om mijn diploma te halen, zodat ik daarna een goede baan kon vinden. Maar ik werd verkeerd voorgelicht en ik ontving geen uitkering naast mijn opleiding. Ik moest noodgedwongen stoppen met mijn opleiding, had nog steeds geen diploma en kwam in de schuldsanering. Drie jaar lang heb ik geleefd van 35 euro leefgeld per week.

Eenzaam

Het was erg zwaar en deprimerend om in armoede te leven. Ik had geen geld om leuke dingen te doen, dus mijn wereld werd heel klein. Ik nodigde niet snel iemand uit, omdat ik die boodschappen nodig had voor mezelf. Ik werd er eenzaam van, omdat ik weinig kon ondernemen. Na drie jaar was ik gelukkig schuldenvrij en door hard te werken en te sparen, wist ik een nieuw bestaan op te bouwen.

Mijn stichting is op een heel natuurlijke manier ontstaan. Mijn leven lang deed ik al vrijwilligerswerk voor stichtingen, zoals de Voedselbank. Door een video op TikTok, ging het balletje rollen. In die video liet ik zien hoe ik geld verstopte en een speurtocht uitzette voor arme mensen om dit geld te vinden. Al snel kreeg ik een berichtje van een vrouw die zei: “Ik wenste dat ik dat geld eens vond, want ik heb nog maar twee euro te besteden voor de rest van de maand.” Ik vroeg aan haar waar ik het geld voor haar kon verstoppen en ze gaf haar adres in Friesland. Ik ben naar haar toe gereden met twee volle boodschappentassen en een envelop met geld. Ik deelde hiervan een video op social media en dit filmpje ging viral.

lynette
Bron: Eigen beeld

Ondersteunen

Steeds meer mensen vroegen of ze mij konden ondersteunen om mensen in armoede te helpen. Sinds vorig jaar heb ik officieel een stichting, waarmee we kleding- verjaardags- en voedselpakketten uitdelen en dagjes uit organiseren voor arme gezinnen.

Praat erover

Mijn tip voor mensen die in armoede leven is: praat erover. De schaamte is groot. Vaak kun je er niks aan doen. Het kan ontstaan door verkeerde keuzes, maar niemand kiest ervoor om in armoede te leven. Ik spreek veel mensen die niet uitkomen met de boodschappen en daardoor niet kunnen eten. Ze laten hun eigen boodschappen staan om voor de kinderen te zorgen. Mensen geven er voor hun kinderen vaak een creatieve draai aan door te zeggen dat het vandaag feest is, omdat ze pannenkoeken gaan eten. Maar ze hebben gewoon geen geld voor een andere maaltijd.

Mensen die in armoede leven weten vaak ook niet waar ze terecht kunnen. Ik adviseer altijd om eerst contact op te nemen met de gemeente. Vaak zijn er allerlei regelingen waar je van gebruik kunt maken.”

Lees hier het verhaal van Nicole, die twee keer weduwe werd, twee dochters verloor en nu in armoede leeft met haar zes kinderen.

Schaamte bij kinderen om armoede: ‘Opzien tegen eerste dag na de zomervakantie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.