Help, luizen! Moet je nu wel of niet met luizenshampoo in de weer?
Hoofdluis, het is de nachtmerrie van iedere ouder. Helaas krijgt wel bijna elke ouder een keer met hoofdluis te maken. In het gunstigste geval alleen op het hoofd van je kind, in een enkel, ongunstig geval krijg je het zelf ook. Moet je in geval van luizen nu wel of niet in de weer met luizenshampoo? We zetten voor eens en voor altijd de feiten hierover op een rij.
In het kader van Luizendag (jawel, er is een heuse dag speciaal voor hoofdluis) doken we even in het wereldje van de parasiet. De dag is in het leven geroepen met als doel dat op Luizendag, 28 februari dit jaar, iedereen in Nederland een luizenkam door het haar haalt. Om op deze manier voor altijd af te zijn van die vervelende kriebelende beestjes die leven van het bloed op je hoofd. In de praktijk werkt dat niet zo natuurlijk, maar om het luizenprobleem weer eens onder de aandacht te brengen, verdiepen wij ons vandaag in luizenshampoo.
Wel of geen luizenshampoo gebruiken?
Bij luizenshampoo denken veel mensen meteen aan een stinkende, vette smurrie die je lang moet laten intrekken en die maar moeilijk uit je haar verdwijnt. Nou, think again. Die shampoo die je vroeger gebruikte tegen hoofdluis is allang niet meer vet en stinkend, gelukkig. De luizenshampoo van tegenwoordig laat je even intrekken en spoel je daarna gemakkelijk uit met behulp van je reguliere shampoo.
Er zijn wel veel meningen over het gebruik van luizenshampoo. Moet je het wel of niet gebruiken? En welke moet je dan gebruiken, als je het haar van je kind met de speciale shampoo wilt behandelen? Dit zijn alle ins en outs over luizenshampoo.
Kammen, kammen, kammen
Het RIVM adviseert eigenlijk alleen kammen bij hoofdluis. Twee weken lang kam je elke dag het haar van je kind met een speciale luizenkam. Hiermee kam je de levende luizen eruit en de neten. Dit doe je twee weken lang, omdat de neten die nog in het haar zitten nog uit kunnen komen na zo’n zeven tot tien dagen. Als je twee weken lang elke dag kamt, verwijder je alle hoofdluizen voordat ze eitjes kunnen leggen.
Luizenshampoo? Toch ook kammen
Toch kiezen de meeste ouders ervoor om het haar van hun kind ook te behandelen met luizenshampoo. Een goede shampoo doodt de luizen én de neten. Daarom kun je het beste een middel gebruiken waar dimeticon in zit. Dit is een werkzame stof die de luizen verstikt en bovendien kunnen hoofdluizen niet resistent worden hiervoor. Toch adviseert het RIVM om ook te kammen wanneer je een luizenshampoo gebruikt hebt. Voor het geval niet alle neten of luizen dood gegaan zijn.
Het advies is om na het wassen te kammen en vervolgens ook weer twee weken lang elke dag te kammen met de speciale luizenkam. Daaruit kunnen we concluderen dat een luizenshampoo gebruiken ietwat overbodig is. Wel is het zo dat zo’n middel de (meeste) luizen direct doodmaakt en dat geeft je misschien wel een frisser gevoel.
Of je een luizenshampoo wil gebruiken is dus geheel aan jou. Het is niet per se nodig, uitkammen werkt het beste, maar we kunnen ons voorstellen dat je liever meteen alles in je haar (of dat van je kind) gooit, om maar af te zijn van die vervelende luizenplaag.
Luizen: de feiten en fabels over deze kriebelbeestjes op een rij