Help mijn kind heeft luizen! Hoofdluis herkennen en bestrijden
Luizen, waarschijnlijk krijg je bij het lezen van het woordje al jeuk op je hoofd. Helaas is het beestje nog steeds een veel voorkomende gast op kinderhoofdjes. Heb jij bij jouw kind hoofdluis gespot? Hieronder lees je alles over deze beestjes en nog belangrijker, hoe je weer van ze af komt.
Wat zijn luizen?
Luizen zijn parasieten die leven van mensenbloed. Ze verblijven het liefst op harige en warme plekjes. Dat betekent dat je ze in de praktijk vaak aantreft achter de oren en in de nek. Hoewel ze irritant zijn en veel jeuk kunnen veroorzaken zijn hoofdluizen niet gevaarlijk of schadelijk. Ze kunnen ook geen ziektes overbrengen.
Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen luizen hebben. Dat zijn echter andere luizensoorten dan de luizen die op mensenhoofden zitten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw hond en kind elkaar besmetten.
Hoe zien luizen eruit?
Het eerste signaal van hoofdluis is meestal jeuk. Zie je jouw kind vaak op zijn hoofd krabben? Dan is het verstandig om de haren even te controleren. Luizen zijn niet altijd gemakkelijk te zien, kijk daarom niet alleen met het blote oog maar kam de haren ook met een luizenkam. Anders is de kans groot dat je luizen mist.
Let ook op doorzichtige en grijswitte puntjes die aan de haren vastkleven. Zie je deze puntjes en krijg je ze niet gemakkelijk van het haar af? Dan zijn het waarschijnlijk luizeneitjes, ofwel neten.
Hoe krijg je luizen?
Verwijt jezelf niets als je kind luizen blijkt te hebben. Het heeft niets te maken met hygiëne of met vieze haren. Iedereen kan ze krijgen.
Luizen verspreiden zich kruipend. Ze kunnen niet zwemmen en ook niet springen zoals vlooien. Hoofdluis kruipt dus vaak van hoofd naar hoofd tijdens direct contact tussen mensen. Kinderen hebben luizen dan ook vaker omdat ze met elkaar spelen en dicht bij elkaar zitten.
Wanneer de luizen eenmaal op een hoofd zijn beland verspreiden ze zich snel. Één volwassen luis zorgt binnen twee weken voor veertig nieuwe luizen. Het is daarom zaak om snel in te grijpen.
Luizen bestrijden
Er zijn twee verschillende manieren om luizen te bestrijden. Je kunt ervoor kiezen om alleen te kammen. Dit betekent dat je twee weken lang de haren dagelijks kamt met een speciale luizenkam. Als dat niet voldoende werkt kun je ervoor kiezen om het kammen te combineren met een antiluizenmiddel. Alleen het antiluizenmiddel gebruiken is niet voldoende, het kammen is een essentieel onderdeel van de bestrijding.
Tips voor het kammen
- Kam het haar boven een wit papier of de wasbak. Zo kun je de luizen gemakkelijker herkennen. Ze zien eruit als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels zo groot als een sesamzaadje.
- Maak het haar nat en doe er voldoende crèmespoeling in voordat je gaat kammen. Zo glijdt de kam gemakkelijker door het haar.
- Kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan en werk in banen van links naar rechts.
- Neten kun je eventueel met je nagels verwijderen. Als dat lastig gaat kun je ze eerst losweken door te deppen met azijn.
Antiluizenmiddelen zoals luizenshampoo
Voor het bestrijden van luizen zijn veel verschillende middelen te koop. Deze kun je vinden bij de drogist en zijn zonder recept verkrijgbaar. De meeste middeltjes zijn in de vorm van een lotion of shampoo.
De werkzame stoffen in deze antiluizenmiddelen zijn meestal dimeticon, malathion of permetrine. Omdat luizen tegen malathion en permetrine steeds vaker resistent zijn kun je beter kiezen voor een middel met dimeticon. Volg altijd de bijsluiter als je een middel gebruikt.
De omgeving behandelen
Hoewel het natuurlijk mag, is het niet perse nodig om het beddengoed, knuffels of jassen te reinigen. Luizen die niet op een hoofd zitten overleven namelijk niet lang. Om diezelfde reden wordt ook het gebruik van luizenzakken op scholen en kinderdagverblijven inmiddels niet meer geadviseerd.
Lees ook:
- Bedplassen behandelen: heel belangrijk
- Een relaxte ochtendroutine met kinderen, zo doe je het!
- Kinderen die niet stotteren maar broddelen: wat is dat precies?