Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 17 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Luistert je kind niet naar ‘doe voorzichtig!’ of ‘kijk uit!’? Daar heeft hij zo zijn redenen voor

Je hoort het jezelf waarschijnlijk meerdere keren per dag zeggen: ‘doe voorzichtig!’ of ‘kijk uit!’, omdat je niet wilt dat je kind zichzelf pijn doet of hard valt. Logisch dus. Maar je hebt zo het gevoel dat je kindje eigenlijk helemaal niet luistert naar jouw waarschuwingen.

Daar is een verklaring voor én eigenlijk ook een heel simpele oplossing.

Waarom ‘doe voorzichtig’ of ‘kijk uit’ zeggen niet werkt

Ten eerste hoort je kindje dit (waarschijnlijk) te vaak om er nog naar te luisteren en ten tweede zijn het abstracte uitdrukkingen, wat inhoudt dat je mini eigenlijk geen idee heeft wat je nou eigenlijk van hem vraagt. In plaats van te zeggen ‘kijk uit’ kan je dan ook beter ‘houd je vast’ zeggen, bijvoorbeeld. Tegen je peuter die in het rond zwaait met zijn hijskraan terwijl zijn babyzusje naast hem zit kan je beter zeggen ‘ga maar even aan die kant van de kamer spelen met je hijskraan’ in plaats van ‘doe voorzichtig’, want dat is eigenlijk wat je wilt: dat het gevaar weg gaat bij de baby.

Het is dus fijner voor je kindje én voor jezelf om even na te denken voordat je roept dat hij voorzichtig moet doen.

Moet je kind eigenlijk wel voorzichtig zijn?

De term helikopterouders heb je vast al eens voorbij zien komen. Deze ouders beschermen hun kids waar en wanneer ze maar kunnen, maar uit onderzoek blijkt dat jonge kids op avontuur moeten kunnen gaan. Ze moeten zelf situaties ervaren, oplossingen zoeken én risico’s kunnen nemen. Natuurlijk met ondersteuning en stimulering van jou.

Veiligheid.nl zegt hierover dat je kinderen natuurlijk moet beschermen tegen grote risico’s, maar dat een schaafwond of bult door vallen zelfs voordelen heeft, namelijk:
– Een positieve invloed op fysieke gezondheid
– Het vergroot zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen
– Het vergroot sociale vaardigheden

Ervaart je kindje geen risico’s tijdens het spelen, dan kan het zijn dat hij later niet goed kan omgaan met weerstand, bijvoorbeeld als iemand hem tegenspreekt. Pak er dus lekker een boek bij in de speeltuin en houd een oogje in het zeil, maar laat je kind vooral ontdekken en zelf zoeken naar oplossingen. Grijp in als het echt gevaarlijk wordt natuurlijk.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.