Wil je kind niet luisteren? 4 situaties uitgelegd en hoe je deze het beste kunt aanpakken
Vooral peuters hebben er nogal een handje van om niet (goed) te luisteren. Consequent optreden is essentieel, maar wat is nou de beste manier van reageren? Hieronder schetsen we vier verschillende situaties die iedere ouder herkent. We leggen je natuurlijk ook meteen uit hoe je het beste kunt reageren.
Als je kind niet wil luisteren
Je hebt er misschien niet altijd zin in, maar kinderen blijven kinderen. Niet luisteren hoort daarbij en het is aan jou als ouder de taak om ze wél te leren luisteren. Zó doe je dat.
1. Je kind gooit met speelgoed of andere spullen
En dat is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Jouw kleintje snapt dat waarschijnlijk al wel en doet dit om te testen hoe ver hij bij je kan gaan. Je eerste reactie is misschien om fel te reageren en te zeggen ‘stop met gooien!’. Toch kun je dit beter op een andere manier benaderen.
Constateer dat er met spullen wordt gegooid en reageer op de volgende manier: ‘Ik zie dat je met spullen aan het gooien bent. Ik begrijp dus dat je het niet leuk vindt om er mee te spelen. Klopt dat?’ Je geeft daarbij je kind de kans om zelf uit te leggen waarom hij of zij met spullen gooit.
LEES OOK: 6 redenen waarom je kids niet luisteren en manieren waarop ze wél naar je luisteren
2. Je kind weigert om te eten
Discussies aan tafel staan zeker in onze top 3 grootste ergernissen. Het is namelijk belangrijk dat je kind goed en gevarieerd eet. Toch zijn er behoorlijk wat kinderen die moeilijk doen aan tafel. Wat als je kind weigert te eten? Uit eigen irritatie reageer je het liefst op bijvoorbeeld de volgende manier ‘Als je nu je bord niet leeg eet, ga je maar met honger naar bed’ of ‘Als je nu je bord niet leeg eet, ga je direct naar je kamer’.
Het werkt beter om te vragen ‘Wat kan ik voor je doen om het eten lekkerder te maken?’ Natuurlijk hoef je dit niet te letterlijk te nemen maar je kind krijgt hierdoor wel het gevoel dat je hem of haar verantwoordelijkheid geeft en heeft daardoor minder de neiging om niet te eten puur om dwars te liggen.
3. Je kind wil niet meegaan
Ben je zelf helemaal klaar om te gaan, weigert je kind om de deur uit te stappen. Pfff. Zeker als je haast hebt, ben je snel geneigd om te roepen (zelfs met een stemverheffing) ‘We gaan nu!’. Dat gaat zeker niet helpen om je kind mee te krijgen. Het krijsen wordt waarschijnlijk alleen maar erger.
Vraag in plaats daarvan wat ze nog zo graag willen of moeten doen voordat ze klaar zijn om te gaan. Je geeft ze daarmee de kans om uit te leggen waarom ze op dit moment niet willen gaan. Het kan iets hartstikke simpels zijn als ‘ik wil mijn knuffel pakken’. Dus trek vooral niet te snel de conclusie dat je kiddo per se wil dwarsliggen.
4. Je kind is boos of heeft een woedeaanval
Als je kind een woedeaanval heeft of boos heeft, is de kans klein dat ze naar je willen luisteren. Geef ze in dat geval sowieso even de tijd om te kalmeren. Reageer niet met woorden als ‘Niet boos zijn’ of ‘Stop met boos zijn’. Dit kan een kind juist nog meer overstuur maken.
Leg juist uit dat jij ook wel eens boos bent en dat dat kan gebeuren. Vraag ook of je iets kan doen om hem of haar te helpen. Misschien juist even samen een keer hard gillen. Het kan namelijk helpen als alle woede er gewoon uit wordt geschreeuwd.