Linkshandig leren schrijven
Of een kind links- of rechtshandig is, kan pas rond het zesde levensjaar worden vastgesteld. Veel kinderen hebben als dreumes of peuter al een duidelijke voorkeur voor een bepaalde hand, maar sommige blijven het afwisselen. Rond het zesde levensjaar is bij de meeste kinderen duidelijk of ze rechts- of linkshandig zijn. Een enkeling is met beide handen even vaardig.
Vroeger werd schrijven met rechts afgedwongen maar dat is heel onverstandig, want het heeft enkel een slecht handschrift als resultaat. Laat je zoon dus zelf bepalen met welke hand hij gaat schrijven. Ook wanneer hij nog steeds met rechts kleurt.
Vrijwel alle schrijfmethodes hebben inmiddels een linkshandige versie met speciale materialen en werkbladen voor linkshandigen. Ook van de leerkracht mag je verwachten dat zij je zoon de juiste instructie gaat geven. Wanneer je kind thuis aan het schrijven is, is het goed om op een aantal zaken te letten:
- Rechtshandig schrijven gaat met een heen-en-weer-beweging vanuit de pols. Linkshandig schrijven is meer een beweging in de vingers. Deze beweging is een stuk subtieler dan de beweging van een rechtshandige schrijver. Een linkshandig kind moet dan ook niet met een balpen schrijven, maar met iets waarbij je zo min mogelijk druk hoeft uit te oefenen, zoals een fijnschrijver of een potlood. Er zijn goede materialen te krijgen bijvoorbeeld van Lamy of Stabilo. Kijk maar eens op www.delinkshandigenwinkel.nl. Ook van school mag je zeker verwachten dat deze materialen beschikbaar zijn in de klas.
- Rechtshandigen leggen hun schrijfpapier iets schuin naar links. Linkshandigen leggen hun schrift precies tegenovergesteld: iets schuin naar rechts.
- Het schrijfpapier ligt bij een rechtshandig kind voor de rechterzijde van het lichaam, bij linkshandigen voor de linkerzijde. Het schrijfvoorbeeld moet voor een linkshandige dus ook aan de rechterkant staan, anders ligt steeds de arm erop.
- Je zoon moet zijn pen of potlood iets hoger vasthouden dan rechtshandigen. Zo kan hij zien wat hij doet.
- Vraag aan de leerkracht voorbeeldletters zodat je kind thuis dezelfde letters leert als op school. Schriftjes uit de speelgoedwinkel of boekhandel zijn ongeschikt. Overleg ook even over de instructie die de juf geeft zodat jullie samen op een lijn zitten.
Linkshandigen zullen tegen meer zaken aanlopen die anders geregeld moeten worden. Denk aan knippen, veters strikken, een computermuis bedienen et cetera. Het is dus goed om je daar eens in te verdiepen. Veel informatie kun je vinden op www.linkshandig.info