Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Vrije Tijd 7 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Lijnzaad als ‘natuurlijke botox’ is de nieuwe bizarre beautytrend op TikTok

Met 30,1 miljoen TikTok-views op de zoekterm ‘flaxseed botox’ kunnen we niet meer om de trend heen. Vrouwen gebruiken massaal lijnzaad als natuurlijke vorm van botox. Maar hoe effectief is dat nou echt?

Veel van de TikTok-video’s beginnen met een beschrijving van alles wat je nodig hebt om zelf de lijnzaad-botox te maken (water en lijnzaad, voor de beginners onder ons). Wat dan volgt, is een voor en na foto van nauwelijks aanwezige rimpels die veranderen in een strakke huid. Of dit echt door het lijnzaadmengsel komt, is nog maar de vraag.

@dreabuer

#Diy #botox #flaxseed #results

♬ Little Life – Cordelia

Werkt lijnzaad echt als natuurlijke botox?

Zoals we in de video’s zien, verstijft het mengsel van lijnzaad en water de huid. Net als met botox, maakt dit mengsel het ook lastiger om je gezicht te bewegen. Beweging zorgt voor lijntjes. Dus dat wetende, klinkt dit als een legitieme manier om van fijne lijntjes af te komen. Maar is dit ook echt zo?

Bij Glamour UK geeft dokter Sophie Shotter antwoord op de vraag: ”Om te beginnen is Botox een neurotoxine dat in rimpels wordt geïnjecteerd en ondersteund wordt door robuust klinisch onderzoek. Het effect van het lijnzaadmasker dat het gezicht verstrakt, zou een zeer tijdelijke versteviging geven, maar dit is op geen enkele manier vergelijkbaar met het injecteren botox. Botox is een gezuiverd gif dat wordt geproduceerd door een specifiek type bacterie. Het stopt de communicatie tussen zenuwen en spieren, wat op zijn beurt zorgt voor een ontspanning van de spier die enkele maanden aanhoudt. Lijnzaad bevat dit cruciale gif niet.”

Oké, het effect is dus tijdelijk hetzelfde, maar het uiteindelijke resultaat niet. Dat is duidelijk.

De voordelen van een lijnzaadmasker

Betekent dit dat je lijnzaad kan overslaan? Nee. Het geeft gelukkig ook genoeg andere voordelen. Zo zijn de Omega 3-vetzuren in lijnzaad nuttig omdat ze een hydraterend effect op de huid hebben. Dit is alleen wanneer je de zaden eet, niet wanneer je ze direct op de huid smeert.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.