Kruipt je kind regelmatig weg achter je benen? Zo ga je liefdevol om met een verlegen kind
Veel kinderen zijn wel eens verlegen. Je herkent dit meteen aan het gedrag van je kind. Zo kruipt het misschien achter je benen in een ruimte vol onbekende mensen. Dit is normaal gedrag en gaat vanzelf weer over. Wel kun je op een liefdevolle manier omgaan met een verlegen kind.
Sommige kinderen kijken naar beneden, houden hun handen voor hun ogen of worden stil en teruggetrokken. In een onbekende situatie voelt je verlegen kind zich namelijk heel klein. Als volwassene kun je dit ook af en toe nog hebben. Het is dan ook helemaal niets geks en het komt vaak voor bij jonge kinderen. Bovendien zit verlegenheid soms gewoon in het karakter van het kind. Ook dat is normaal.
Momenten waarop een kind even verlegen kan zijn, is bijvoorbeeld de allereerste schooldag, maar ook weer de eerste schooldag na de vakantie. Of op een verjaardag met onbekende mensen, in een nieuwe omgeving of bij de tandarts.
Je verlegen kind liefdevol ondersteunen
Belangrijk voor je kind is dat jij als ouder of verzorger erkent dat je kind (even) verlegen is. Het is voor je kind al vervelend genoeg dat het zich zo klein voelt. Forceer je kleintje dan ook niet om toch een handje te geven of gedag te zeggen, want dit werkt juist alleen maar averechts. Tijd en geduld zorgen ervoor dat je kind even de kat uit de boom kan kijken en zich weer comfortabel voelt.
Maak het onbekende bekend
Als je weet dat je zoon of dochter het spannend vindt om op visite te gaan, bereid het dan voor. Vertel waar jullie heen gaan en wie daar zijn. Misschien kun je een eerdere positieve ervaring terughalen zodat je kind zich een voorstelling kan maken van de plek waar jullie heen gaan en de mensen die daar zijn. Die voorspelbaarheid is erg fijn voor een verlegen kind.
Geef je verlegen kind vertrouwen
Geef je kind vertrouwen en ondersteun het om uit zijn of haar comfortzone te stappen. Deel bijvoorbeeld een compliment uit, moedig het op een liefdevolle manier aan en heb vooral geduld. Dit zou je ook kunnen oefenen op plekken of met mensen die bekend(er) zijn voor je kind.
Gun je kind de tijd
Tijd, geduld en je kind de ruimte geven is het beste wat je kan doen voor een verlegen kind. Je kind heeft dit nodig om zelfvertrouwen op te bouwen en dan overwint het, meestal, de verlegenheid als vanzelf.
Doe het voor
Kinderen doen wat jij doet, niet wat je zegt. Doe dan ook voor hoe je omgaat met anderen, want hier pikt je verlegen kind heel veel van op. Zelfs als het verstopt zit achter je benen.
Hoe moet je niet omgaan met een verlegen kind?
Er zijn ook wat dingen die minder handig zijn om te doen met je verlegen kind. Zoals de nadruk op het gedrag leggen of benoemen dat je kind verlegen is waar het bij is. Je mini kan zich daar zelfs nog kleiner of onzekerder door gaan voelen. Word ook niet boos, want je kind heeft juist jouw steun hard nodig.
Trek je als ouder of verzorger ook vooral niets aan van wat anderen vinden van het gedrag van je verlegen kind. Daar hebben zij namelijk helemaal niets mee te maken en jij weet dat je er goed aan doet om je kind liefdevol te ondersteunen in dit proces.
Empathie aanleren bij je kind? Skip het woordje ‘sorry’ dan maar