Hoe overleef je een liefdesrelatie als ouder? Relatietherapeut geeft advies
Hoeveel je ook van je kinderen houdt, je relatie is minstens zo belangrijk. Toch kan het als ouders soms uitdagend zijn om ook partners te blijven, zeker wanneer conflicten en frustraties steeds meer voorkomen. Daarom spreken wij hierover met relatietherapeut Mirjam van Dam.
“Misschien herken je het wel… Je kijkt naar jezelf en je partner als stel en denkt: hoe zijn wie hier gekomen, wie zijn wij geworden?”
Meer frustraties en conflicten
Waneer je kinderen krijgt, verandert je relatie enorm. En meestal betekent dit ook meer frustraties en conflicten. Slaapgebrek kan ervoor zorgen dat je een versie van jezelf kan worden die je totaal niet herkent. Dat in combinatie met weinig tijd voor jezelf maakt dat er periodes zijn waarop je constant onder hoogspanning staat. “Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. Logisch, want je hebt weinig marge”, legt Van Dam uit.
Emotionele bankrekening
John Gottman noemt deze emmer de emotionele bankrekening. Als die bankrekening goed gevuld is, kan je wel tegen een stootje. Maar als je bijna rood staat, kan alleen al een bepaalde blik of opmerking genoeg zijn om je te laten ontploffen. “Elke keer dat je oprecht aandacht voor je partner hebt, een goed gesprek hebt, een compliment geeft, knuffelt, samen lacht of iets doet voor je partner, dan wordt er saldo bijgestort op jullie emotionele bankrekening. En elke keer dat je een discussie hebt, je je niet gezien voelt, afstand ervaart of een opmerking je kwetst, dan slinkt de emotionele bankrekening”, zegt Van Dam.
Als stel met kinderen is er simpelweg veel minder tijd en aandacht voor elkaar, waardoor die emotionele bankrekening vaak ook leger en leger raakt. En voor je het weet voel je weer de frustraties en zit je in een conflict waarvan je geen idee hebt hoe je eruit moet komen.
Waar gaat het conflict over?
“Ik weet uit de praktijk dat de conflicten overal over kunnen gaan, zoals over te laat komen, de planning, opvoeding, maar ook de eeuwige koffiekopjes in de wasbak of rondslingerende was”, vertelt Van Dam. Toch is de inhoud van het conflict – en dus hetgeen wat je zo frustreert – niet waar het werkelijk om gaat. Je hoeft dus niet te denken dat er iets mis is met jullie relatie als je om kleine dingen in frustraties belandt.
“Stel dat je al een paar keer hebt gevraagd of je partner erop wil letten om zijn of haar vaat gelijk in de vaatwasser te zetten en je het toch elke keer op het aanrecht vindt. Natuurlijk is dat vervelend en kan je dat bespreekbaar maken. Maar als je merkt dat je er enorm door geraakt wordt, je boosheid voelt en je misschien dingen naar je partner roept waar je later spijt van hebt, dan is dat een signaal dat er iets groters in jou geraakt wordt”, benoemt Van Dam.
“Waarschijnlijk gaat het er eigenlijk over dat je je niet gezien voelt, daardoor krijg je het gevoel dat wat jij vraagt niet belangrijk is voor je partner en dat hij of zij geen rekening met jou houdt. En vaak heeft je brein al gelijk tien andere voorbeelden paraat waarin dat ook zo was, waardoor jij bevestigt ziet dat je partner eigenlijk nooit rekening met je houdt”, vertelt Van Dam.
Hoe ga je hiermee om?
Het belangrijkste is om, als je frustratie voelt, na te gaan waar het gevoel ten diepste over gaat. Dit heeft bijna altijd te maken met je niet gezien voelen, geen verbinding voelen of het gevoel hebben dat je het nooit goed kan doen. “En als je erachter bent waar het echt over gaat, communiceer dat dan naar je partner”, benadrukt Van Dam. Dit is niet makkelijk en in de hitte van de strijd kunnen je emoties de overhand nemen, maar probeer dan even een moment voor jezelf te nemen om na te gaan waar het over gaat. En als dit niet is gelukt en je al in een conflict zit, dan kan je hier achteraf een moment voor nemen en dit alsnog communiceren naar je partner. Door veel te oefenen zal het steeds beter gaan en zal je dit steeds eerder kunnen communiceren.
Daarnaast is het belangrijk om preventief aan jullie emotionele bankrekening te blijven werken. “Je hebt niet meer zoveel tijd en aandacht voor elkaar als vroeger, dus daar moet je echt werk van maken. Hierbij kun je denken aan je partner écht te kussen voordat je naar je werk gaat, een kopje koffie voor je partner zetten en hem of haar even aanraken als je het neerzit, oprecht geïnteresseerd zijn en echt luisteren naar wat je partner te vertellen heeft, of even iets geks doen als samen dansen”, sluit Van Dam af.
Wat als je als ouders merkt dat de passie uit de relatie is? Relatietherapeut geeft advies