Alles wat jij (en je kind) wil weten over de eerste lichaamsbeharing én over scheren en ontharen
Misschien kun jij je nog herinneren dat je zelf je eerste oksel- of schaamhaar zag. Maar voor je het weet is het ook voor je kind zo ver. Grote kans dat je kind in eerste instantie direct van die haren af wil. Maar wat kun je dan adviseren? Wij vertellen je alles over de eerste lichaamsbeharing én over scheren en ontharen.
Bij meisjes begint de puberteit op de leeftijd van 10 à 11 jaar en daarmee begint ook de ontwikkeling van de borsten en het schaam-, oksel- en beenhaar. Bij jongens begint de puberteit gemiddeld op de leeftijd van 11 à 12 jaar en dan begint ook de ontwikkeling van de uitwendige geslachtsorganen en schaam- en okselbeharing. Ze krijgen dan vaak haar op de armen, borst, handen en voeten.
Lichaamsbeharing
Er is een verschil tussen lichaamsbeharing en gezichtsbeharing. Zo groeien baardharen van mannen en jongens wel twaalf tot veertien centimeter per jaar. Beenharen van vrouwen en meisjes groeien veel minder snel. Namelijk een halve centimeter per maand en zijn ook half zo dik als mannelijke baardharen. Ook grappig om te weten: een mannenbaard heeft net zo veel haar als een vrouw op beide benen en onderarmen samen heeft.
In sommige gevallen kan het voorkomen dat er overbeharing is. Dit kan veroorzaakt worden door een grote hoeveelheid testosteron in het lichaam. Over het algemeen zijn er twee soorten overbeharing:
- Bij hypertrichose groeit veel haar op plaatsen waar van nature haargroei aanwezig is, zoals gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen, onderbenen en romp. Hypertrichose komt zowel bij jongens als bij meisjes voor en ontstaat in de puberteit.
- Bij hirsutisme is sprake van toenemende haargroei bij vrouwen op plaatsen waar vooral mannen duidelijk zichtbare haren hebben, zoals groei van snor- en baardharen, borsthaar en haargroei op de onderbuik. Ook de armen en benen zijn behaarder dan ‘normaal’.
Dit is de geslachtsontwikkeling die jongens doormaken als de puberteit begint
Scheren en ontharen
Maar ja, dat lichaamshaar, wat doe je eraan? De meest populaire ontharingsmethode is en blijft het scheermes. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, komen haren na scheren niet donkerder of dikker terug. Een andere mogelijkheid is epileren of harsen, maar dat kan pijnlijk zijn. Wel verwijdert het de haartjes langduriger. Tenslotte heb je ook nog ontharingscrèmes, maar die zijn vaak erg agressief en ruiken sterk.
Welke tips kun jij je kind nu meegeven als hij of zij zich voor het eerst wil scheren of ontharen? Wij zetten er een paar op een rij.
- Gebruik bij het scheren altijd een schoon en scherp mesje.
- Scheer nooit over een pukkel heen.
- Scheer met de haargroeirichting mee.
- Was of scrub de huid eerst, om zo dode huidcellen en vettigheid te verwijderen. Dit kan namelijk het scheermesje verstoppen.
- Veeg de huid na het scheren niet te ruw droog, laat het aan de lucht drogen of dep zachtjes met een doek.
- Hydrateer de huid na het scheren goed een natuurlijke olie is daarvoor bijvoorbeeld geschikt.
- Scheer met korte halen, en niet met lange.
- Scheer aan het einde van de douchebeurt, dan staan je poriën meer open en zijn de haartjes zachter.
- Gebruik een goede scheercrème, scheerschuim of scheergel. Dit zorgt ervoor dat het mesje makkelijker over de huid gaat en voorkomt een droge huid.
- Wil je ontharingscrème gebruiken? Test het eerst op een klein stukje huid om zeker te weten dat er geen allergische reactie optreed.
- Kies je voor epileren, neem dan een apparaat met ijs-opzetstukje, dat verzacht de pijn.
- Wil je kind graag harsen? Ga voor de eerste keer naar een schoonheidsspecialiste. De strips beschadigen namelijk de huid, dus hoe minder strips, hoe beter.
- Om ingegroeide haren te voorkomen spoel je de huid na het scheren af met koel water om verstoppingen te voorkomen en de poriën te sluiten.
Praten met pubers: ga het gesprek aan over lichamelijke veranderingen