7 tips zodat je kind plezier krijgt in het lezen van een boek
Je moet soms bergen verzetten om je kind aan het lezen te krijgen, de lol is namelijk snel verdwenen als ze het moeilijk vinden. Toch is het belangrijk dat je als ouder je kind stimuleert om te lezen. Na het toepassen van deze zeven tips wordt jouw koter nog een boekenwurm.
Hoe krijgen kinderen plezier in lezen?
Lezen is essentieel voor kinderen. Als je er als ouder veel aandacht aan besteedt zal je zien dat jouw zoon of dochter enorme sprongen maakt. Als je je aan deze zeven tips houdt, worden jouw kids er dol op.
1. Lees minimaal 20 minuten per dag samen
Probeer dagelijks minimaal twintig minuten samen te lezen met je zoon of dochter. Neem hier als ouder ook de tijd voor, ga ervoor zitten en creëer een fijne plek in huis. Deze twintig minuten zijn echt veel meer waard dan alleen het lezen zelf, het is ook de één-op-één aandacht die je op dat moment aan je kids geeft.
2. Zoek boeken uit die ze interessant vinden
Kies voor boeken die aansluiten bij de interesses van je kind. Als ze zich makkelijker in een verhaal of boek kunnen inleven en het verhaal leuk vinden zullen ze het boek beter begrijpen.
Neem je kids in het weekend mee naar de bieb om samen leuke nieuwe boeken uit te zoeken en volg ook hun voorkeur. Jij kan vervolgens kijken of het boek ook op niveau is en af en toe een te makkelijk boek is ook geen probleem als ze maar genieten van het verhaal. Als ze zelf boeken uitzoeken die ze leuk vinden is de kans veel groter dat ze daar met veel plezier in lezen.
3. Blijf zelf ook voorlezen
Blijf je kinderen voorlezen ook als ze zelf al op een goed leesniveau hebben. Ze leren van jouw uitspraak, vocabulaire en intonatie. Door te luisteren leren ze beter te begrijpen en het is de één-op-één aandacht waar we het net ook al over hadden.
4. Kies het goede niveau voor ze uit
Wees er alert op dat jouw zoon of dochter de boeken leest die passen bij zijn of haar niveau. Of dat nou boven of onder het gemiddelde ligt maakt niet uit. Niets is zo vervelend als lezen boven of onder je niveau want dat verstoort het leerproces. Je kunt hiervoor altijd terug bij de docent van je kind om te vragen welk niveau op dit moment goed aansluit bij de behoeften van jouw zoon of dochter.
5. Wacht niet met lezen tot ze naar bed gaan
Veel ouders laten het lezen overdag zitten en wachten daarmee tot hun kids naar bed gaan. Toch is het ook goed om dat al eerder op de dag te doen. Kinderen zijn ook moe aan het einde van de dag dus als je actief wil lezen (en leren) is dat natuurlijk niet het juiste moment. Doe dit bijvoorbeeld meteen na school of na het eten.
‘s Avonds in bed ook nog een boek voorlezen kan natuurlijk geen kwaad en is er vooral op gericht dat het kind relaxt kan gaan slapen.
6. Oefen net zo veel met schrijven
Schrijven en lezen zit sterk in elkaar vervlochten. Doe dus ook voldoende schrijfoefeningen met kids want dat kan er ook echt voor zorgen dat het lezen beter gaat. Kinderen die goed kunnen schrijven kunnen over het algemeen ook goed lezen en andersom geldt dat ook zo.
7. Stel vragen na het lezen
Stel tussentijds of achteraf vragen aan je kind. Zo kom je erachter of ze het verhaal van het boek goed hebben begrepen en of ze dus ook goed kunnen begrijpend lezen. Sommige kinderen lezen letterlijk de woorden achter elkaar op zonder daarbij na te denken over het verhaal. Het is goed als je dat als ouder stimuleert en zo leren ze ook nog eens enorm veel.
Meer lezen?
- Onze jongeren lezen minder (en dat is niet goed voor hun ontwikkeling)
- Lezen en kinderen: alles wat je wil weten op een rij
- Handig: leuke AVI-boeken om je kind te leren lezen