Doe minder, lach meer: 9 manieren om het leven simpeler te maken
Wil jij je leven simpeler maken, met minder stress en vermoeidheid, maar met méér tijd voor jezelf en je kinderen? Deze tips en tricks helpen jou om gas terug te nemen, zónder dat je meteen een stap terug moet nemen.
Manieren om het leven simpeler te maken
Met deze negen manieren maak je je leven een stuk simpeler – en dus minder vermoeiend!
1. Doe minder
Je kinderen, partner, familie, werk, vrienden, huis, hobby’s: alles vraagt aandacht. Vraag je af wat er nu eigenlijk écht toe doet. Wie je wilt zijn, is daarbij belangrijker dan wat je wilt doen. Snij rigoreus in bezigheden die niet binnen jouw levenswaarden vallen. Is je kroost je alles en wilt je er altijd voor ze zijn? Dan zult je nu even minder tijd hebben voor je vriendinnen. Doe liever een paar dingen goed, dan een heleboel maar half.
Tip: maak een lijst van al jouw taken en verantwoordelijkheden thuis en (eventueel) op je werk, in volgorde van belangrijkheid. Zet dan in het midden een horizontale streep en besluit zo min mogelijk tijd te besteden aan de – blijkbaar minder belangrijke – taken onder de lijn.
2. Vraag hulp en laat los
Een vrouwenkwaaltje: zuchten en klagen, maar wel álles alleen willen doen. Delegeren geeft lucht. Doe dat stapje voor stapje (anders voelt iedereen zich overweldigd), wees helder over jouw doelen, wensen en verwachtingen, geef juiste informatie, sta open voor een andere werkwijze, geef goede feedback, blijf beschikbaar maar bemoei je niet met de uitvoering. Kost het je moeite, begin dat met één eenvoudig taakje dat jij wel, maar je partner niet zo erg vindt. Sommige mannen vinden strijken het einde. Alleen weten ze het soms nog niet.
3. Geef geld uit om tijd over te houden
Besteed vervelende en tijdrovende taken uit aan professionals: neem een werkster voor de wekelijkse schoonmaak, bestel de boodschappen online en laat ze thuis bezorgen, huur een schilder voor de jaarlijkse verfbeurt. Stop met het verspillen van kostbare tijd om een paar centen extra over te houden!
4. Haal een voldoende
Wie vraagt je eigenlijk om alles honderd procent te doen? Het perfecte leven bestaat niet, al doet de huidige consumptiemaatschappij ons anders geloven. Een zeven is ook een voldoende!
5x waarom het voor vaders belangrijk is om met hun kinderen te spelen
5. Manage de kinderen
Vaste regels in de opvoeding zijn niet altijd leuk, maar geven wel vaak minder gezeur. Stel regels en routines vast: om vijf uur de tv aan, niet meer dan één uur per dag achter de computer. Overleg niet alles: over sommige dingen valt niet te discussiëren. Geef kinderen vanaf een jaar of 6 eigen taken en verantwoordelijkheden in het huishouden. En zorg voor rustpunten, zowel voor jezelf als voor je kinderen: de tv kan ook uit, af en toe niks doen mag, en je soms een beetje vervelen is ook helemaal niet erg.
6. Tune out
Je kúnt wel de hele dag online zijn, maar dat hoeft niet. Zet je mobiele telefoon, tablet, tv of laptop eens lekker een poosje uit. Misschien heb je dan eindelijk tijd om dat boek uit te lezen.
7. Gooi weg!
Opruimen geeft ruimte, letterlijk en figuurlijk. Veel mensen hebben echter moeite met weggooien. Toch missen we de meeste rotzooi totáál niet. Doe je het liever niet in één keer, stop je rommel dan in dozen, plak er een sticker met inhoud en datum op en kijk na een half jaar of je de spullen gemist hebt. Nee? Doe het dan alsnog weg.
8. Zeg ‘nee’ in plaats van ‘ja’
‘Nee’ zeggen vinden veel mensen lastig. Er zijn immers zoveel redenen om toe te geven: om anderen niet te kwetsen, om het hen naar de zin te maken, van het gezeur af te zijn of omdat je geen zin hebt in ruzie. Als ronduit weigeren je niet lukt, probeer het dan eens op een charmante manier en zeg: ‘Geef me wat bedenktijd’, ‘Zoiets doe ik uit principe niet,’ of ‘Dat komt nu niet zo goed uit’. Maar bevredigender is natuurlijk een krachtig en goed gemotiveerd ‘Nee!’.
9. Plan vrije tijd
Het leven moet geleefd worden, is de huidige boodschap. Haal overal het beste uit en mis niks. Vrije tijd wordt zo een aaneenschakeling van verplicht leuk doen. Dat hoeft niet. Prop vrije dagen minder vol. Breng ze door met mensen die jou energie geven en spendeer zo min mogelijk tijd aan mensen die alleen maar eisen. Vergeet niet ook een uur of meer voor jezelf in te plannen. Verminder de kinderactiviteiten: als ze een agenda nodig hebben en jij ze de hele dag heen en weer moet brengen, hebben ze het waarschijnlijk te druk.
Een baby stressvol? Nee, moeders van pubers ervaren het meeste stress