Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 31 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat Netflixserie Atypical ons kan leren over autisme

Het vierde seizoen van Atypical staat alweer een tijdje op Netflix. De serie neemt ons mee in het gezin van de 18-jarige Sam, gespeeld door de Amerikaanse acteur Keir Gilchrist, en geeft een kijkje in het leven van een tiener met een stoornis binnen het autismespectrum. Nadat het eerste seizoen veel kritiek ontving, hebben de makers van de serie gehoor gegeven aan het negatieve commentaar en verbeteringen doorgevoerd in de volgende seizoenen. Deze dingen kunnen wij bijvoorbeeld leren uit Atypical.

Om thema’s rondom autisme beter in beeld te krijgen, hebben de makers van de serie vooraf gesprekken gevoerd met experts en hoogleraren. En dat heeft gewerkt. Het tweede seizoen werd al meteen positiever ontvangen.

Atypical

Hoewel er dus ook negatief werd gereageerd op de serie, zijn er ook een aantal positieve aspecten die we wél kunnen waarderen.

1. Woordkeuze

De eerste les uit Atypical is welke woorden je wel of niet kunt gebruiken. De vader van Sam gaat in de eerste scène naar een bijeenkomst. Daar wordt al snel duidelijk dat je voorzichtig moet zijn met je woordkeuze. Je noemt iemand nu eenmaal niet een ‘autist’, ‘abnormaal’ of andere namen die kwetsend kunnen zijn. De gebruikte term is ‘iemand met autisme’. Voor de één misschien een waardevolle les; voor de ander enkel een handige reminder.

2. Functioneren

Niet iedereen met autisme is hetzelfde. Net zoals Sam, zijn meerdere mensen met autisme prima in staat om op een hoog niveau to functioneren. Sam heeft bijvoorbeeld moeite met geluiden of busritjes, maar hij is ontzettend intelligent. Zo weet hij alles van Antarctica, en is hij in staat om een bijbaantje te hebben. Daarbij gaat de tiener naar een reguliere school en krijgt hij zijn eerste vriendinnetje. Dat wil overigens niet zeggen dat mensen met autisme die op een hoog niveau functioneren, geen uitdagingen hebben.

3. Het hele gezin

Ook al staat Sam centraal, toch gaat Atypical over het hele gezin. Al in het eerste seizoen wordt namelijk duidelijk dat Elsa (moeder van Sam) haar eigen struggles heeft in het gezin. Als moeder heeft zij altijd voor Sam gezorgd, en zij vindt het dan ook moeilijk om haar zoon los te laten. Ook is duidelijk te zien dat de ouders van Sam allebei op een heel andere manier omgaan met hun zoon. Beiden krijgen ze te maken met uitdagingen en leren ze van zichzelf én van elkaar.

4. Empatisch vermogen

Mensen denken vaak onterecht dat mensen met autisme geen empathie hebben. In Atypical wordt duidelijk dat Sam wel degelijk empathie heeft. Het vermogen om anderen te ‘lezen’ (het cognitieve vermogen) kan bij mensen met autisme weliswaar vertraagd of beperkt zijn; afwezig is het niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Smartparents

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.