Leiderschapsvaardigheden stimuleren bij je kind? Zo doe je dat
Sommige kinderen hebben het van nature al in zich om een leider te zijn. Maar de meeste kinderen kunnen hier wel wat hulp bij gebruiken. Katie Hurley, een Amerikaanse kinderpsychotherapeut, geeft tips waarmee je de vaardigheden die leiden tot leiderschap, bij een kind kunt stimuleren.
Leiderschap klinkt misschien wat negatief omdat het bazig kan overkomen. Maar de juiste vaardigheden leren een kind om plannen om te zetten in actie en effectief te communiceren. Op de volgende manieren kun jij je kind een extra dosis leiderschapsvaardigheden meegeven.
Leiderschap stimuleren bij je kind
Follow the leader!
1. Leer je kind assertief communiceren
Een goede leider kan duidelijk en op een assertieve manier communiceren. Hij of zij versterkt de band met anderen en lost problemen op. Leiders kunnen zo kalm mogelijk blijven in stressvolle situaties en weten het duidelijk aan te geven als ze hulp nodig hebben.
Leer jouw kind het verschil tussen passieve, agressieve en assertieve communicatie. Bij passief gedrag ga je communicatie uit de weg, durf jij je zegje niet te doen en vermijd je oogcontact. Agressieve communicatie is vaak overheersend en luid. Assertieve communicatie haalt de goede kanten uit de twee voorgaande en brengt deze in balans. Zo is er sprake van goed oogcontact, een krachtige maar duidelijke stem en wordt er met interesse geluisterd.
2. Moedig je kind aan om groots te dromen
Het klinkt gek, maar kinderen voeren het grootste deel van de dag taken uit die door een volwassene voor ze bepaald zijn. Denk aan thuis, op de sportclub en op school. Hierdoor kan het moeilijk zijn om eigen dromen en doelen te bepalen. Het meeste is immers al voor ze bepaald. Het is dus belangrijk dat je dit zoveel mogelijk stimuleert bij je kind. Kom er samen achter wat deze dromen en passies precies zijn. Moedig hem of haar aan om achter dromen aan te gaan.
3. Ga op zoek naar positieve rolmodellen
Rolmodellen wonen ook gewoon om de hoek. Laat je kind zien dat het echt niet altijd een verre popster, atleet of youtuber te zijn. Heeft je kind bijvoorbeeld een passie voor dieren? Orka’s op zee helpen gaat ‘m nu nog niet worden. Maar je kunt je kind wel meenemen om samen te helpen bij een kinderboerderij of een dierenasiel. Kom in contact met de mensen die er werken. Een rolmodel kan zo simpel zijn als iemand die dezelfde interesses deelt als je kind en er aan de hand van eigen ervaringen veel over kan vertellen.
4. Doe samen vrijwilligerswerk
Door anderen te helpen ziet je kind op kleine schaal dat zijn of haar acties impact hebben. Dit is een belangrijke levensles omdat het ook een stuk zelfvertrouwen geeft. Een kind kan verandering teweegbrengen, al is het nog zo klein. En door dit zo in te zien, is de drempel minder hoog om een andere keer zelf iets op touw te zetten.
5. Leer je kind probleemoplossend te denken
De makkelijkste manier om dit mee te geven is in de omgang met broers en zussen. Als er ruzies ontstaan kun je ze het zelf laten ‘uitvechten’. Maar het kan ook lonen om juist op te treden als een mediator. Vraag je kinderen om een voor een uit te leggen waar het probleem ligt. Dit doen ze door te beginnen met ‘Ik…’ zo leren ze ook meteen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen daden. Laat ze vervolgens uitspreken waar ze behoefte aan hebben. Zoek tot slot als een team samen naar een compromis waar iedereen tevreden over is.
Soms lukt het niet om tot een compromis te komen. Een goede les, want zo gaat het ook in het volwassen leven. Laat je kinderen dan even een pauze nemen. Het leert ze dat het oké is als het iets langer duurt voordat een probleem is opgelost.
6. Leer je kind doorzettingsvermogen
Hurley laat haar eigen kinderen drie stappen volgen als ze op het punt staan om op te geven:
– Een pauze nemen en even ontspannen
– Zie dat obstakel als een drempel in plaats van een muur
– Probeer het opnieuw. Omdat het niet altijd de eerste keer goed gaat maar je het altijd opnieuw kunt proberen.
7. Moedig je kind aan om samen te werken
Kinderen willen vaak de beste zijn en het wordt ook vaak aangemoedigd om onderscheidend te zijn. Maar dit richt zich ook erg op het individu, terwijl samenwerken net zo belangrijk is. Niemand kan altijd alles helemaal in z’n eentje; er is altijd wel hulp bij nodig. Daarnaast is het ook voor later nuttig in sociale situaties en op het werk. Laat dus vooral ook de waarde van een teamspeler zien.
8. Zorg ervoor dat je kind zelfstandig beslissingen durft te nemen
De beste manier om ervoor te zorgen dat je kind nu en later zelfstandig beslissingen kan en durft te nemen? Simpel, door hem of haar zelf beslissingen te laten nemen. Geef je kind de kans om zelf te kiezen welke kleding hij draagt, hoe zijn haar geknipt wordt en welke schoolagenda er gekocht wordt. Door een kind opties te geven, leert hij vanzelf kiezen.
Lees ook:
5x tips om je kind te stimuleren om alleen en zelfstandig te spelen