Lege-nestsyndroom tips: makkelijk is het niet als je kind de deur uit gaat
Je hoopt er nog lang niet mee te maken te krijgen, maar op een gegeven moment komen je kinderen toch echt op een leeftijd dat ze het huis uitgaan en op eigen benen gaan staan. En dan kan het lege-nestsyndroom om de hoek komen kijken. Sommige vrouwen hebben hier niet zo’n last van, terwijl andere vrouwen er zelfs door in een depressie kunnen raken.
Het lege-nestsyndroom wordt beschreven als liefdesverdriet van één kant en door Celia Dodd, schrijver van het boek The Empty Nest, vergeleken met een badmeester die op een hoge stoel zit, belangrijk, maar onzichtbaar: je moet erop vertrouwen dat ze niet verdrinken, want je hebt ze zelf leren zwemmen.
Lege-nestsyndroom tips
Als je kinderen een voor een het nest verlaten wordt het in een keer heel stil in huis. Akelig stil. Ook heb je een stuk minder omhanden, want: de was is meer dan gehalveerd. Je hoeft geen broodjes meer te smeren in de ochtend en geen tafel meer te dekken voor meer dan twee. Met de volgende lege-nestsyndroom tips maak je deze rouwperiode een stuk makkelijker voor jezelf. Want ja, een rouwperiode kan je het lege nest syndroom wel noemen.
Laat die emoties maar lekker gaan
Een flinke huilbui omdat het zo stil is in huis? Laat maar lekker lopen die tranen, want dat lucht op. Gun jezelf wat tijd om de situatie te verwerken, want het is natuurlijk helemaal niet gek dat je je kinderen mist.
Accepteer de leegte van het lege-nestsyndroom
Je tegen de leegte verzetten, werkt misschien even, maar op de langere termijn niet meer. Probeer dan ook de leegte te accepteren en te omarmen: geniet van de rust en lees een goed boek. Pak een lang verwaarloosde hobby weer op of zet de televisie aan met iets dat je graag wil zien.
Anoniem: ‘Ik wacht net zolang totdat onze kinderen het huis uit gaan, dan vertrek ik ook’
Praat met andere ouders
Het kan heel goed helpen om te praten over het lege-nestsyndroom waar je last van hebt. Je bent echt niet de enige moeder die dit rouwproces doormaakt, dus zoek lotgenoten of praat erover met vriendinnen waarvan de kinderen ook het huis uit zijn. Samen even huilen is soms ook best fijn.
Ga wat leuks doen met je partner
Jullie hebben opeens alle tijd voor elkaar, dus geef je relatie een nieuwe boost. Ga lekker uit eten, winkelen, een weekendje weg of thuis lekker aanrommelen in alle rust.
Dag lege-nestsyndroom, lang leve Facetime
Hoewel je kinderen nu een eigen volwassen leven hebben, zijn ze jou heus niet vergeten en vinden ze het echt nog wel heel fijn om je te zien. Dus, lang leve Facetime! Bel ze af en toe even op om ze te zien en te spreken, al is het maar kort. Dan weet je in ieder geval dat het goed met ze gaat.
Wees trots op jezelf
Nu het stil is in huis en je niet meer hoeft te zorgen, duik je misschien het verleden in. Een typisch symptoom van het lege-nestsyndroom. Denkend aan alles wat je anders had kunnen doen en waar je spijt van hebt. Maar weet je, je mag trots zijn op jezelf. Je kinderen zijn volwassen en kunnen op eigen benen staan en dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen.
Geniet van de moment samen
Verwen je kinderen als ze weer even ‘thuis’ zijn en geniet van die momenten. En misschien is er zelfs wel een andere rol voor jou weggelegd in de toekomst, niet meer (alleen) die van moeder, maar ook van grootmoeder?