Leerstoornis? Dit zijn de emotionele effecten op je kind
Een leerstoornis zoals bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie leveren gedurende de eerste basisschooljaren problemen op bij kinderen. Maar wist je dat zo’n leerstoornis nog veel meer doet met je kind dan alleen moeite hebben met letters en cijfers? Zo heeft een leerstoornis ook emotionele effecten op je kind.
Belangrijk om in de gaten te houden als jouw kindje dyslexie, dyscalculie of een ander leerstoornis heeft.
Hoe en wanneer wordt een leerstoornis vastgesteld?
Op de basisschool beginnen kinderen in groep twee met het leren herkennen van letters en cijfers. In groep drie gaat het echte leren lezen en leren rekenen van start. Sommige kinderen gaat dit makkelijk af en andere kinderen hebben hier zichtbaar meer moeite mee. Heeft je kind halverwege groep vier nog steeds erg veel moeite met het uit het hoofd leren van korte sommen of met het spellen van bepaalde woorden of leest het een stuk langzamer dan klasgenoten? Dan kan een leerstoornis zoals dyslexie of dyscalculie worden vastgesteld door zowel de leerkracht als een andere deskundige.
Wat een leerstoornis doet met je kind
Aan de ene kant zal het fijn zijn voor je kind dat wordt vastgesteld dat hij een leerstoornis heeft. Je kind kan namelijk erg onzeker worden als klasgenoten gemakkelijk een som kunnen maken, terwijl je kind daar veel meer moeite voor moet doen. Of als het heel lang duurt voordat hij iets voorgelezen heeft en kinderen ongeduldig worden. Met het krijgen van een diagnose, kan je kind ook hulp krijgen en kan aan de andere kinderen in de klas worden uitgelegd waarom je kind het lastiger vindt om te lezen of rekenen.
Emotionele effecten van zo’n leerstoornis
Wanneer je kind de juiste begeleiding krijgt, wordt niet alleen rekening gehouden met de leerstoornis, maar ook met de andere effecten die zo’n leerstoornis kunnen veroorzaken. Denk aan faalangst: je kind doet nog zo z’n best, maar het lukt hem gewoon niet om sneller te lezen. Of boosheid, frustratie en onzekerheid. Cijfers hierover zijn er niet, maar gegokt wordt dat zo’n 80% van de kinderen met een leerstoornis last hebben van de emotionele effecten ervan.
Zo help je jouw kind op emotioneel vlak als het een leerstoornis heeft
Wat belangrijk is voor een kind met een leerstoornis is om de nadruk daar juist niet op te leggen. Maak het niet te groot en richt je juist op de dingen waar je kind goed in is. Zorg dat je mini zelfvertrouwen krijgt en dat hij zich veilig en op zijn gemak voelt wanneer jullie gaan werken aan de dyslexie of dyscalculie. Benader het positief, zodat je kind niet angstig wordt of zich dom voelt. Ook fijn voor je kind is het om hem te leren wat het betekent dat hij dyslexie heeft of dyscalculie, zodat hij er op een handige manier mee om kan leren gaan en voor zichzelf op kan komen wanneer dat nodig is.
Van dyslexie tot ADHD: 5 veelvoorkomende leerstoornissen en hoe je je kind kunt helpen