Leerplicht over de grens, zo zit het in andere landen
Wanneer je kind vijf wordt gaat in Nederland de leerplicht in. Hoewel de meeste kinderen in Nederland al vanaf vier jaar starten op de basisschool, zijn ze dat eerste jaar dus nog niet leerplichtig. Hoe zit dat eigenlijk in andere landen? Dat vroegen we ons af bij J/M Ouders.
Alle kinderen tussen vijf en zestien jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit en voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De leerplicht begint op de eerste dag van de nieuwe maand nadat je kind vijf is geworden. Vanaf dat moment ben je als ouders ook strafbaar als je jouw kind thuis houdt.
Jongeren tussen de zestien en achttien jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Leerplicht in andere landen
Dat ieder land zijn eigen gewoontes en tradities heeft blijkt wel uit de verschillende bedtijden van over de hele wereld. Niet alleen de bedtijden verschillen, ook de leeftijd waarop kinderen leerplichtig worden verschilt.
Duitsland
In Duitsland starten ze later met de leerplicht, maar loopt hij langer door. Bij onze oosterburen ben je namelijk leerplichtig van je zesde tot en met je achttiende. Je moet dus twaalf jaar lang onderwijs volgen, waarvan minstens negen jaar (in sommige deelstaten tien jaar) op een voltijdopleiding, twee jaar mag je deeltijdonderwijs volgen.
Zweden
In Zweden beginnen ze nog wat later en hanteren ze een relatief korte leerplicht. In Zweden geldt de leerplicht namelijk voor kinderen van zeven tot zestien jaar. In het kalenderjaar waarin de leerling zeven wordt, begint diegene na de zomervakantie in de eerste klas.
Israël
Er zijn ook landen waar de leerplicht juist eerder begint. Vanaf 1949 is het openbaar onderwijs in Israël bijvoorbeeld verplicht en gratis voor kinderen tussen de leeftijd van drie tot vijftien jaar.
Luxemburg
Vlak over de grens zijn er ook kinderen die al eerder leerplichtig zijn. In Luxemburg geldt de leerplicht namelijk voor kinderen van vier tot en met vijftien jaar, even lang als in Nederland dus, maar wel een jaartje eerder.
Polen
In Polen is de leerplicht relatief kort. Deze begint in september van het kalenderjaar waarin het kind zeven jaar wordt en duurt tot het einde van de basisschool, de basisschool in Polen duurt acht jaar.
Wordt jouw kind binnenkort vier jaar en is hij nog niet klaar voor de basisschool? Lees dan hier wat je kunt doen.