Leendert de Ridder over Mees Kees: ‘Soms wil ik hem een schop onder zijn kont geven’
De kerstvakantie komt eraan en wat is dan altijd een leuk gezinsuitje? Juist, naar de bioscoop. Nu hebben wij goed nieuws: na de vorige hitfilms komt er een splinternieuwe Mees Kees-film aan en die is vanaf 22 december te zien in de bioscoop. Wij spraken hoofdrolspeler Leendert de Ridder en vroegen hem waarom jullie samen Mees Kees Op Eigen Benen moeten kijken.
In Mees Kees Op Eigen Benen moet de populaire leraar van zijn moeder verhuizen en dus op eigen benen staan. Dat zorgt uiteraard voor grappige situaties voor de ietwat stuntelige en onhandige Mees Kees. Daarnaast zit er ook nog een mooie boodschap in de film, namelijk dat verandering niet altijd slecht is. Soms misschien zelfs wel leuk.
Acteur Leendert de Ridder: ‘Mees Kees voelt meteen vertrouwd’
Hoe zijn jullie op het onderwerp verhuizen gekomen?
“Na de vorige film, Mees Kees In De Wolken, voelden we al heel snel dat er een volgende film moest komen. Alleen heeft dat best een tijd geduurd, want er kwam corona tussen, dus we zijn nu alweer vijf jaar verder. Ik had toen al een leuk gesprek gehad met Tijs van Marle, hij schrijft de scripts van onze films, en het hele idee van Mees Kees die op eigen benen gaat, hadden we toen al klaarliggen.
Ik was daar meteen heel enthousiast over, want dat is natuurlijk echt een grote verandering voor Mees Kees, aangezien hij nog steeds bij zijn moeder woonde. Zo zou hij met allemaal nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd, wat heel leuk is om te spelen.”
Wat zijn jouw ervaringen met verhuizen?
“Nou, het is wel grappig, want zodra Marie-Louise, de vriendin van Mees Kees, hoort dat hij op zichzelf gaat wonen, krijgt zij gelijk een heel romantisch idee dat zij dan gezellig bij Mees Kees komt eten. En dan heeft hij natuurlijk meteen paniek, want hij weet helemaal niet hoe hij moet koken. Dat herkende ik wel van toen ik op mezelf ging wonen.
Dan dacht ik: ‘Oké, volgens mij deed mijn moeder zolang de aardappels in de pan. Moet er dan een deksel op? En als je de aardappels aan de kook brengt met water, moeten de aardappels er dan al in? Of eerst het water koken en dan de aardappels erin?’ Dus dat ging bij mij in het begin ook alle kanten op, haha. En bij Mees Kees loopt het koken voor Marie-Louise natuurlijk ook helemaal in de soep.”
Herken jij jezelf vaker in Mees Kees?
“Wel een beetje, maar ik denk ook dat Mees Kees en ik een beetje naar elkaar zijn toeggegroeid door de jaren heen. Ik speel hem nu al acht jaar, dus ik denk dat hij steeds meer op mij gaat lijken door hoe ik hem speel. En dat ik ook dingen van Mees Kees juist weer overneem. Ik kan ook best wel onhandig zijn, net als hij. Het grote verschil is wel dat Mees Kees veel meer verlegen is dan ik.”
Heb je ook de vrijheid om je eigen draai aan je karakter te geven?
“Het verhaal ligt natuurlijk vast, Mees Kees bestaat gewoon zoals hij is. Maar op het moment dat je hem gaat spelen, kun je als acteur nog zoveel kleuren aanbrengen in een scene. Elke scene is natuurlijk helemaal nieuw, dus je bent altijd aan het zoeken van: is hij nu heel verlegen of gaat hij nu besluiten om een keer heel kordaat te zijn? Vindt hij het stiekem grappig of zit hij nu in de stress?
Het personage blijft wel hetzelfde, maar elke scene is zo nieuw en anders, dat je dus elke keer op zoek gaat naar hoe hij zich gaat gedragen. En onbewust wordt dat palet steeds groter, omdat je meer kleuren aan kunt brengen. Die kleuren kunnen soms wat meer van jezelf zijn en soms wat meer van Mees Kees.”
Moet jij je nog voorbereiden op je rol of is dat niet meer nodig?
“Voor we begonnen met deze film, heb ik wel de vorige film teruggekeken. Ik wilde weer even voelen hoe de Mees Kees-wereld is en hoe hij zich gedraagt. Maar het grappige is dat je het eigenlijk niet kunt voorbereiden. Op het moment dat ik zijn kostuum aan heb, voelt het meteen weer heel vertrouwd. Het is ook wel iets magisch dat ter plekke gebeurt.”
Hoe kijk jij tegen Mees Kees aan?
“Als acteur ga je houden van je personage, dus ik ben wel te spreken over Mees Kees. Ik vind dat hij het altijd goed bedoelt met de mensen om zich heen en dat vind ik een goede kwaliteit. Hij is ook heel erg bezig met de mensen om hem heen, dat vind ik ook heel goed. Tegelijkertijd is hij heel afwachtend. Soms zou ik hem wel een schop onder zijn kont willen geven en zeggen: ‘Ga het nou maar gewoon doen, het valt allemaal wel mee’.”
Zou je zelf Mees Kees als meester willen hebben?
“Ik denk dat iedereen dat zou willen. Ik zou het in ieder geval heel leuk vinden. Dat zou een droom zijn.”
Hoe reageren kinderen op jou als ze je zien?
“De meeste kinderen noemen mij ook Mees Kees. Dan vragen ze: ‘Bent u Mees Kees?’ Dan zeg ik dat ik het niet ben, maar hem wel speel. Dat is wel grappig, want je ziet dan die radertjes in hun ogen draaien, van: hoe zit dat nou precies? Daarna snappen ze het ook wel. Ik vind het ook heel leuk dat als kinderen mij zien, ze mij meteen als een vriend zien. Ze zijn niet per se onder de indruk, haha.”
Waarom moeten ouders samen met hun kinderen deze film kijken?
“Het is natuurlijk weer een grappige film, dus er wordt sowieso gelachen. Daarnaast gaat het er ook over dat als dingen veranderen, je het maar gewoon aan moet gaan en je dan zult zien dat het allemaal best meevalt. Dat je weer wat leert en daardoor weer een stapje verder komt. Ik ben trots om dat verhaal te mogen vertellen.”