Op welke leeftijd is het voor kinderen oké om verkering te krijgen?
Heel schattig dat jouw kind met vriendjes en vriendinnetjes thuiskomt, maar soms vraag je je af of het niet iets te vroeg is om hand in hand het schoolplein op te lopen. Ook wij vroegen ons af hoe oud kinderen moeten zijn om verkering te kunnen krijgen.
Wij speurden het internet af en vonden twee experts met een interessante mening.
Kinderen en verkering
Om een lang verhaal kort te maken zijn de experts het er over eens, dat er niet één vastgestelde leeftijd is waarop kinderen verkering kunnen krijgen. Dit is namelijk – zoals wij stiekem al hadden verwacht, helemaal afhankelijk van het individuele kind en zijn ontwikkeling. Wel maken een aantal experts kanttekeningen bij dit vraagstuk.
Psycholoog en familietherapeut Kalley Hartman laat aan Purewow weten dat het voor kinderen jonger dan 13 jaar niet ideaal is om romantische relaties aan te gaan. Volgens Hartman zijn kinderen namelijk nog volop bezig met hun emotionele en cognitieve ontwikkeling. Daar voegt zij aan toe dat kinderen tussen 13 en 15 jaar eigenlijk pas in staat zijn om gezonde vriendschappen te ontwikkelen. Tieners zouden vanaf hun 15e pas klaar zijn om een romantische relatie aan te gaan.
Kinderen en kusjes geven
Nu is het natuurlijk goed om in ons achterhoofd te houden dat verkering voor kinderen een hele andere betekenis heeft dan voor tieners, en volwassenen. Wanneer jouw 6-jarige dochter thuiskomt en trots verkondigt dat ze een vriendje heeft, zal ze uiteraard niet bedoelen dat ze klaar is om te gaan settelen. Toch kan het voorkomen dat je kind daadwerkelijk ‘verliefd’ wordt op zijn verkering. Het zal dan ook niet uitgesloten zijn dat jouw kind handjes vasthoudt, of kusjes geeft.
Hartman bevestigt dat de term ‘verkering’ bij kinderen een totaal andere betekenis heeft. Een kusje zal voor kinderen dan ook totaal geen seksuele context bevatten. Toch raadt de psychologe aan om kinderen bewust te maken van hun eigen grenzen, net als dat ze de grenzen van anderen respecteren. Consent is namelijk niet alleen belangrijk bij volwassenen, maar geldt net zo goed voor kinderen.
Eigen grenzen aangeven
Psycholoog Jephtha Tausig denkt hier hetzelfde over. Ook zij is namelijk van mening dat kinderen vaak verkering hebben, voor het idee om verkering te hebben. Ze zullen dan ook kusjes uitdelen omdat ze dit gedrag kopiëren van volwassenen in hun omgeving, films en andere kinderen. Onschuldige kusjes hoeven volgens Tausing niet erg te zijn, maar ze raadt ouders wel aan om even op onderzoek uit te gaan. Vraag je kinderen in ieder wie begon met kusjes geven, en of ze het prettig vonden. Leer ze daarbij ook hoe ze ‘nee’ kunnen zeggen en hun eigen grenzen kunnen aangeven.
We kunnen samenvattend vaststellen dat ‘verkering’ voor ieder kinderen een andere betekenis heeft. Het is als ouders in ieder geval belangrijk om in gesprek te gaan met je kind om erachter te komen hoe hij over vriendjes en vriendinnetjes denkt. Daarnaast is het heel belangrijk om je kind te leren hoe en waarom ze hun eigen grenzen kunnen aangeven.
Als je dochter op jonge leeftijd verkering krijgt, hoe ga je daar als ouder mee om?