Dit is de perfecte leeftijd om je kind te leren wat de waarde is van geld
Voor niets gaat de zon op en dus is het slim om al vroeg met je kind te praten over geld en alles wat daarbij komt kijken. Voor kinderen kan geld nog wel vaag zijn. Vooral pinnen met een pinpas of online betalen is heel abstract, daarom is het slim om spelenderwijs te starten met het aanleren van geldzaken. De perfecte leeftijd om je kind te beginnen met leren wat de waarde van geld is, is vijf jaar.
Sommige kinderen hebben misschien eerder al interesse in geld en andere kinderen pas wat later. Dat is natuurlijk ook goed. Belangrijk is dat je kinderen al van jongs af aan leert dat dingen geld kosten en dat je daarom niet altijd zomaar alles kan kopen. Op die manier leert je kind wat de waarde is van geld, hoe je aan geld komt en wat je allemaal met geld kan doen, zoals sparen of uitgeven. Bovendien voorkom je geldproblemen bij je kind op latere leeftijd.
De perfecte leeftijd om de waarde van geld aan te leren bij jonge kinderen
Je las het hierboven al: de geadviseerde leeftijd om te beginnen met praten over geld met kinderen is rond de vijf jaar. Op die leeftijd krijgen kinderen door wat geld is en dat dingen geld kosten. Spelenderwijs kun je een kind van vijf of zes jaar kennis laten maken met geld. Dit doe je bijvoorbeeld door winkeltje te spelen samen of door je kind zelf iets te laten kopen met kleingeld. In de supermarkt kunnen jullie samen kijken wat het kost om appels te kopen of brood. Dit soort spellen zijn heel leerzaam voor je kind, omdat het zo begrijpt dat spullen niet gratis zijn en dat op ook echt op betekent.
Als je kind zes jaar is dan kan het de verschillende muntjes en het briefgeld beter uit elkaar houden. Je kunt dan uitleggen wat het verschil is tussen centen en euro’s. Rond die leeftijd snapt je kind beter dat twee keer vijftig cent bij elkaar een euro is. Dit is dan ook een goede leeftijd om te starten met zakgeld volgens het Nibud.
Om de waarde van geld aan te leren kun je afspraken maken met je kind over wat het mag kopen van het zakgeld. Spreek ook af hoeveel zakgeld je kind krijgt en hoe lang het daarmee moet doen. Hoe veel je geeft hangt af van je eigen financiële situatie. Vaak is het voor kinderen van zes jaar een tot twee euro. Geef cash geld zodat het tastbaar is voor je kind. Ook kun je de munten afwisselen zodat je kind leert dat vijf keer twintig cent evenveel is als een euro.
Zakgeld meteen uitgeven is juist goed: je kind leert de waarde van geld
Jonge kinderen kopen het liefst snoepjes of klein speelgoed van hun geld. Ook geven ze het liefste alles meteen uit. Dat is goed, want zo leert je kind dat het geld op is als het uitgegeven is. Op die manier ervaart je kind dus dat het echt keuzes moet maken in wat het wil kopen. Ook sparen kun je introduceren om de waarde van geld beter te snappen. Koop bijvoorbeeld een spaarpot voor je kind en spreek af dat je kind bij elk zakgeldmoment een deel in de spaarpot doet om op een later moment iets duurders te kunnen kopen.
Een spaardoel is ook leuk om te bedenken samen. Reken bijvoorbeeld uit hoeveel zakgeldmoment je kind moet sparen om tot het spaardoel te komen. Begin met iets dat maar een paar zakgeldmomenten nodig heeft: kinderen hebben op deze leeftijd nog niet zo veel geduld.
Waar komt geld vandaan?
Jonge kinderen beseffen nog niet helemaal hoe je aan geld komt. Het beste is om dit te ervaren, daarom is het hartstikke leuk om met je kind op een vrijmarkt te staan op Koningsdag of op de plaatselijke rommelmarkt. Door spullen te verkopen krijgt je kind geld. En daar kan het zelf weer iets nieuws van kopen óf nog even doorsparen natuurlijk.
De puberstrijd met Evelyn: ‘Mijn dochter (15) geeft te veel geld uit aan kleding’