Vanaf deze leeftijd kan je kind leren fietsen
Als er iets is wat we graag en veel doen in Nederland, dan is het fietsen. Lekker met de fiets erop uit op een zomerse dag of elke dag naar school fietsen. Het is dan ook nog leuker wanneer je kind zelf kan meefietsen, maar vanaf welke leeftijd kan je kind leren fietsen?
Eigenlijk is dat antwoord simpel: je kleintje kan leren fietsen wanneer het daar zelf aan toe. Bij het ene kind is dat rond de drie jaar, bij het andere rond de zes jaar. Maar, ook andere factoren spelen mee.
Je kind leren fietsen: 2 tot 3 jaar
Zodra je kindje kan lopen, kan je een loopfietsje met twee wielen aanbieden. Hoe jonger je kind leert de balans te houden, hoe makkelijker het echte fietsen later wordt. En ook het leren sturen gaat op deze manier spelenderwijs. Natuurlijk kan je dreumes of peuter hier nog niet het verkeer mee in, maar als het goed gaat dan kunnen jullie wel op de stoep met de loopfiets een boodschapje gaan doen. Vallen hoort bij het leren fietsen en ook dat leer je twee- of driejarige met een loopfiets.
Weet je niet zeker of je kind klaar is voor een loopfiets, dan geldt: kinderen tussen de twee en drie jaar hebben hun evenwicht voldoende ontwikkeld om te leren omgaan met een loopfiets met twee wielen.
Marijke (36): “Toen mijn dochter drie jaar was wilde ze zo graag leren fietsen zonder zijwieltjes. We vonden een tweedehands fiets voor haar en zijn gaan oefenen. Ze vond het helemaal geweldig en na een middag fietste ze zelf heel trots weg.”
Kinderen vanaf vier jaar leren fietsen
Kinderen tot vier jaar zijn nog niet genoeg ontwikkeld om gevaar te herkennen en het verkeer in te schatten. Tot die tijd is een loopfiets dan ook voldoende. Wil je kind toch heel graag leren fietsen, doe dit dan het liefst in de tuin of ergens waar geen verkeer is en blijf er altijd bij. Wanneer je kindje ongeveer vier jaar is, kan je rustig aan gaan oefenen met fietsen in het verkeer. Nog steeds is het belangrijk om altijd goed op te letten, want pas tussen de vijf en tien jaar ontstaat het besef van gevaar bij kinderen.
Als je kind een loopfiets gewend is, dan zijn zijwieltjes waarschijnlijk niet nodig. Toch vinden sommige kinderen het nog erg spannend, in dat geval kan je zeker eerst kiezen voor zijwieltjes. Die kunnen later weer verwijderd worden. Je kind leren fietsen met een helm is aan te raden. Kies op een oefendag voor een ruimte zonder verkeer en het liefst zonder stoepranden of andere dingen waar je kind op kan vallen. Er zal in het begin namelijk veel geslingerd worden! Sommige kinderen fietsen zo weg en andere kinderen hebben wat meer motivatie en oefening nodig.
Je kind leren fietsen in het verkeer
Je voelt zelf snel genoeg aan wanneer je kind zelf met de fiets mee kan het verkeer in. Pas vanaf een jaar of zes kennen kinderen de functie van een verkeerslicht, een oversteekplaats en een stoep. Natuurlijk verschilt toch ook per kind en schat je dat zelf het beste in. Belangrijk om te weten is dat kinderen tot zo’n negen jaar gevaren niet goed zien aankomen. En pas vanaf een jaar of tien is het gezichtsveld van een kind zo ontwikkelt dat hij of zij vanuit de ooghoek dingen kan zien. Ook leren kinderen dan beter inschatten hoe hard of zacht een auto aan komt rijden. Het is dan ook belangrijk om kinderen tot die tijd te ondersteunen en begeleiden in het verkeer.
Mijn kind vindt het spannend en wil niet leren fietsen
Het kan natuurlijk zijn dat jouw kindje het echte leren fietsen erg spannend vindt. Daarbij maakt het niet uit of het drie jaar of zes jaar is. Het belangrijkste is dat je kind er zelf klaar voor is. Forceer dan ook niets en wacht het gewoon nog even rustig af.
Laura (38): “Mijn zoontje was zes jaar toen hij zelf wilde leren fietsen. Voor die tijd vond hij het erg spannend. We hebben daar verder niets mee gedaan. Op een dag in de zomer vroeg hij opeens of hij zijn fiets mocht. Die stond namelijk al een hele tijd klaar in de schuur. De zijwielen moesten eraf en daar ging hij! Zonder begeleiding of motivatie fietste hij zo weg.”