Hoe kun je lachgas gebruik voorkomen bij je kind?
Lachgas raakt steeds populairder onder jongeren. Tussen zijn twaalfde en achttiende levensjaar is de kans groot dat jouw kind leeftijdgenootjes tegen ‘t lijf loopt die ook met lachgas experimenteren. Hoe kun je voorkomen dat jouw tiener lachgas uitprobeert?
LEES OOK: De gevolgen van lachgas gebruik onder jongeren
Communicatie
Communicatie is key. Het is belangrijk om dit heftige onderwerp bespreekbaar te maken. Niet alleen zodat jouw kind het gevoel krijgt dat hij met alles bij je terecht kan, maar ook om hem te behoeden voor de gevaren van deze drug.
In eerste instantie is het verstandig om je kind de kans te geven om zijn mening te delen over lachgas. Maak duidelijk dat hij hierbij open en eerlijk kan zijn, zonder dat je hem veroordeelt. Misschien kom je erachter dat je kind helemaal niet geïnteresseerd is in deze drug. Maar het kan ook zo zijn dat hij er erg nieuwsgierig naar is of bang is om het als enige van zijn vriendjes niet op de proef te stellen. Houd rekening met eventuele motieven die jongeren hebben om lachgas te gebruiken.
Dit kunnen spanning, een roes, een lachbui en een fijn gevoel zijn. Probeer je in te leven in de leuke kant van lachgas. Je kunt eventueel voorbeelden uit jouw jeugd bespreken. Misschien heb jij ooit een joint of andere drug in je handen gekregen. Wat maakte dat jij ervoor koos dit wel/niet te gebruiken? En in hoeverre leverde dit je positiviteit of negativiteit op? Door open, eerlijk en positief te blijven voorkom je dat je puber boos wegloopt. Daarnaast laat je zien dat je je kind respecteert, accepteert en begrijpt.
Risico’s
Als “de voordelen” aan bod zijn gekomen ontstaat er vanzelf een sfeer waarin er ook aandacht geschonken kan worden aan de nadelen en de (verslavings)risico’s. Lees je voorafgaand goed in over de gevolgen van lachgas gebruik, zodat je kind doorheeft dat je weet waar je over praat. Wijs je kind erop dat lachgas misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, oorpijn en gehoorschade kan veroorzaken. Maar ook dat het in het ergste geval kan leiden door zuurstoftekort en daarmee bewusteloosheid. Ook kun je uitleggen dat iedere drug verslavend kan zijn. In het geval van lachgas kan dit bloedarmoede en neurologische stoornissen veroorzaken.
Er bestaat een kans dat je kind deze gevolgen niet serieus neemt. ‘Jij drinkt af en toe toch ook een wijntje.’ Misschien is het dan een idee om samen een documentaire over lachgas te kijken. Of een heftig ervaringsverhaal van een lachgas gebruiker als voorbeeld te nemen, zoals deze.
Sociale druk
Het is algemeen bekend dat jongeren gevoelig zijn voor sociale druk. Lachgas wordt door jongeren veelal op feestjes en festivals gebruikt. Dit gaat vaak gepaard met alcohol en/of andere drugs. Het is niet gek dat je puber hierdoor nog meer beïnvloedbaar raakt. Geef je puber daarom handvatten om met deze sociale druk om te gaan. Maak duidelijk dat échte vrienden je niet horen te pushen en een ‘nee’ accepteren en respecteren. Je kunt ook uitleggen hoe jij ‘nee’ hebt leren zeggen.
Maar hoe hard je je best ook doet, het is uiteindelijk aan jouw kind of hij de drug wel of geen kans geeft. Heb je het gevoel dat je kind inderdaad lachgas gebruikt en ben je bang dat het uit de hand loopt? Herken de signalen en raadpleeg je huisarts.
In een volgend artikel lichten we uit waarom er (nog) geen verbod is op lachgas.