Is de verkoop en het gebruik van lachgas legaal?
Lachgas raakt steeds populairder onder jongeren. Zo wordt het gebruikt op feestjes, festivals, maar ook tijdens ‘het chillen’. Maar hoe komt het eigenlijk dat tieners zo makkelijk in aanraking komen met deze drug? En is lachgas wel legaal?
LEES OOK: Wat is lachgas en wat doet het met je kind?
Narcose middel
Lachgas is van origine een narcose middel dat veelal wordt gebruikt in tandartspraktijken en ziekenhuizen. Het middel stond voor 1 april 2016 dan ook op de geneesmiddelen lijst, waardoor lachgas onder zeer strenge regels viel. De verkoop voor ‘eigen gebruik’ was strikt verboden. Maar door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds 1 juli 2016 onder de Warenwet.
Dit houdt in dat het desbetreffende product onze gezondheid niet in gevaar mag brengen. Dit maakt de verkoop van lachgas legaal, mits de verkoper zich houdt aan de verplichtingen van de Warenwet. De aanbieder is als het ware verantwoordelijk voor de veiligheid van het product. Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn dus niet strafbaar in Nederland.
Legaal
Tegenwoordig zijn er veel sterkere narcose middelen beschikbaar voor artsen, waardoor de vraag naar lachgas sterk is gedaald. Toch is het middeltje niet minder populair; het wordt verkocht als recreatief roesmiddel. Oftewel als drug. Omdat de Voedsel en Warenautoriteit ((NVWA) tijdens een risicoanalyse geen aanwijzingen hebben gevonden voor ernstige gezondheidsrisico’s, is er geen reden voor handhavend optreden door de NVWA op de grond van de Warenwet.
Hoewel lachgas legaal is, mogen organisaties zelf beslissen of ze het gebruik van lachgas toestaan op hun terrein of niet. Tijdens Koningsdag (2019) raakten tientallen mensen onwel door deze drug. Dit zorgde ervoor dat veel organisaties van Bevrijdingsfestival lachgas niet tolereerde op hun terrein.
LEES OOK: Hoe kun je lachgas gebruik herkennen bij je kind?
Het kabinet
Hoewel het kabinet het voor de incidenten op Koningsdag niet nodig vond om in te grijpen, wordt de verkoop van lachgas aan minderjarigen mogelijk toch aan banden gelegd. De stijgende populariteit baart de staatsecretaris van Volksgezondheid veel zorgen.
Hoewel uit eerder onderzoek bleek dat de risico’s voor de meeste gebruikers meevielen – vooral in vergelijking met alcohol en andere drugs – is de groei in het gebruik voor experts een aanleiding om extra onderzoek te verrichten. Het Trimbos instituut is momenteel bezig met een onderzoek naar de schadelijkheid van lachgas. Op basis van de resultaten – die naar verwachting rond de zomer vrijkomen – zal beslist worden of de overheid alsnog moet ingrijpen.
Het eventuele verbod op lachgas wordt vervolgd…