Wat is lachgas en wat doet het met je kind?
Uit onderzoek blijkt dat lachgas steeds populairder raakt onder jongeren. Zo wordt het verdovingsmiddel gebruikt op feestjes, festivals, maar ook tijdens het chillen. Maar wat is lachgas nu eigenlijk en wat doet het met je kind? JM Ouders ging op onderzoek uit om deze vragen te beantwoorden.
LEES OOK: Er verscheen eerder een artikel over lachgas gebruik onder pubers.
Wat is lachgas?
Distikstofmonoxide (N2O) is van oorsprong een middel om patiënten onder narcose te brengen. Ook wordt dit middel gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen én om het motorvermogen van auto’s te verhogen. Toch wordt distikstofmonoxide voor andere doeleinden gebruikt. In de volksmond staat dit medische goedje dan ook bekend als ‘lachgas’. Jongeren spreken over ballonnetjes op feestjes en tijdens het hangen met vrienden.
Lachgas wordt inderdaad ingeademd via een ballon die opgeblazen is met lachgas. Het is verkrijgbaar in gaspatronen die in een ballon kunnen worden geleegd. Het is meestal verkrijgbaar in kleine, zilverkleurige patronen voor slagroomspuiten. Op grote feesten wordt lachgas vaak via grote cilinders verkocht. Het kleurloze en licht zoete lachgas wordt via deze patronen of cilinders in ballonnen gespoten en geïnhaleerd.
Wat doet lachgas?
Het inhaleren van lachgas zorgt voor een kortdurende, maar zeer sterke roes. De zintuiglijke gewaarwording wordt zodanig geprikkeld dat de hele omgeving van de gebruiker verandert. Van lachgas kun je zelfs even buiten bewustzijn raken. Daarnaast ontspannen de spieren en verandert de waarneming, zoals vervorming van beeld en geluid.
De effecten kunnen verschillen per persoon, maar over het algemeen gaat het inhaleren gepaard met tintelingen. Ook versneld de ademhaling en ontstaat er een dromerig gevoel. De gebruiker kan zelfs hallucineren en verward raken. Maar het grootste effect is een lachbui. Vandaar ook de bijnaam ‘lachgas’. Na de roes kan er hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid ontstaan.
Hoewel lachgas vrij onschuldig lijkt, is niets minder waar. In een volgend artikel zal JM Ouders inhaken op de gevolgen van lachgas gebruik.