Lachen bij straf
Je zou het wel eens bij het juiste eind kunnen hebben, als je zegt dat hij zich op zo’n moment geen raad weet met zijn houding, maar daarnaast levert het lachen hem op dit moment ook een heleboel op: jullie worden of bozer of gaan lachen – precies de aandacht die hij zoekt! Dat klinkt in het geval van boos worden een beetje raar, maar toch is het zo. Het gaat een kind op het moment dat hij met gedrag uitdaagt niet om een positieve reactie, maar om welke reactie dan ook.
Iets van reactie is winst voor hem en zorgt ervoor dat hij het een volgende keer waarschijnlijk weer ‘inzet’. Hoe moeilijk dus ook, als jullie willen dat het stopt dan zullen jullie allebei heel consequent moeten zijn in jullie reactie. Hou dat een tijdje goed en consequent vol, dan dooft zijn gedrag uit.
- Zorg ervoor dat je kort, krachtig en duidelijk bent als je corrigeert. Kijk er ‘streng’ bij en zorg voor een serieuze stem. Zeg duidelijk wat je níet van hem wilt en vervolgens wat je wel wil of wat er wel mag.
- Gaat hij lachen? Hou dan je eigen reactie zo klein mogelijk. Ga er niet op in met woorden, maar hou ook je gezicht in de plooi (consequent niet lachen). Als hij merkt dat je eerst geen reactie geeft, maar na een tijdje toch, dan heeft hij alleen maar geleerd dat hij langer moet volhouden voor resultaat…
- Let er ook op dat je niet in discussie gaat. Die verleiding kan groot zijn bij jonge kinderen die veel tegenreactie geven, maar ook in discussie gaan levert alleen maar aandacht op.
- Wees ook consequent met corrigeren in het algemeen. Nee is nee en wat je zegt moet je ook doen om geloofwaardig te blijven; dus let op wat je zegt of met welke sanctie je ‘dreigt’!