Ben jij een kwallenouder? Dit zijn de kenmerken
De tijgerouder en olifantenouder zijn ondertussen al bekend, maar nu is er een nieuwe opvoedstijl bijgekomen: de kwallenouder. Ben jij er al bekend mee?
Elke ouder voedt anders op, met zijn eigen regels, normen en waarden. Het is dan ook niet gek dat er verschillende soorten opvoedstijlen zijn waar ouders zich in herkennen.
Luisteren naar een kind
De tijgerouder is autoritair, verwacht veel van zijn kinderen en gaat daarbij wel eens over hun grenzen heen. De olifantenouder vindt warmte, aanmoediging en empathie in de opvoeding belangrijk en is wat zachter. De kwallenouder is weer anders, hij vindt namelijk het luisteren naar wat een kind wil belangrijk en laat dat de relatie en gezinsdynamiek sturen.
Er zijn meestal weinig regels in deze opvoedstijl. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe een opvoeding zonder regels eruit ziet, begrijpelijk. Het kwallenouderschap geeft kinderen toestemming om hun gevoelens en gedachten te uiten. Dat kan ervoor zorgen dat bepaalde schema’s of weekenden vol met plannen en activiteiten niet meer doorgaan.
Kind laten beslissen
“In plaats van te dicteren aan welke activiteiten een kind moet deelnemen, gaat het bij kwallenouderschap erom het kind te laten beslissen”, vertelt klinisch psycholoog Rachel Hoffman aan het Amerikaanse ouderschapsplatform Scarymommy.com. “Kinderen die zijn opgevoed met kwallenouderschap hebben doorgaans een hoog zelfbeeld en keuzevrijheid. Dit komt doordat ze vanaf jonge leeftijd beslissingen kunnen nemen over hoe ze hun tijd besteden.”
Het is erg belangrijk om hierin een gezond evenwicht te vinden, omdat als je kinderen te veel zelf laat beslissen en hun eigen tijd in laten delen, kunnen ze egoïstisch worden. Hoffman: “Er is ook een risico dat kinderen die op deze manier worden opgevoed, niet zo hard werken op school, omdat ze thuis niet aan bepaalde normen worden gehouden. Grenzen kunnen ook moeilijk zijn voor een kind dat is opgegroeid met kwallenopvoeding, omdat ze niet gewend zijn het woord ‘nee’ te horen.”
Duidelijke grenzen stellen
Gelukkig kun je kinderen meer vrijheid bieden, zonder dat ze hun afspraken niet meer nakomen of niet luisteren naar hun ouders. Daarbij is van belang dat je duidelijke grenzen stelt, want door het stellen van grenzen en verwachtingen, voelt je kind zich ook veilig. Het is daarbij verstandig om je kind geen open opties te geven, maar stel opties voor. Bijvoorbeeld: ‘Wil je je kamer voor of na het eten opruimen?’
Herken jij je niet in deze opvoeding, maar vind je een iets vrijere opvoeding wel prettig? Dan heeft Hoffman nog een laatste tip: “Vergeet niet dat het niet ‘alles of niets’ is. Je kunt klein beginnen en aspecten van een flexibelere opvoedingsstijl toevoegen, zonder de manier waarop je met je kind omgaat volledig te veranderen.”