Kostgeld vragen: wanneer vraag je het en hoeveel?
Heb jij een thuiswonend kind met een eigen inkomen? Dan kiezen sommige ouders ervoor om hun kind kostgeld te laten betalen. Maar wat is het precies en hoeveel kan je vragen?
Wij vertellen je alles wat je moet weten over kostgeld.
Wat is kostgeld?
Kostgeld is een bijdrage dat ouders van hun kind krijgen in de woonkosten. Het gaat hierbij met name om volwassen kinderen die al een eigen inkomen hebben. Ouders kiezen hiervoor als ze hun kind mee willen geven dat levensonderhoud geld kost en hiermee hun kind een stukje zelfstandigheid en verantwoordelijkheid willen geven, ook met het oog op de toekomst.
Voor de ouders is kostgeld een fijne manier van het verlagen van de financiële druk, zeker in deze tijden, nu alles alleen maar duurder wordt. Als jouw kind al volwassen is en werkt, maar nog wel bij jullie thuis woont, kun je dus vragen of hij of zij wil bijspringen in de kosten voor het huishouden en/of de woonkosten.
Hoeveel kostgeld?
Allereerst is het voor elk gezin een persoonlijke keuze hoeveel kostgeld je vraagt aan je kind. Dit hangt namelijk van meerdere factoren af: het aantal gezinsleden, het aantal werkende personen, de inkomens, de lasten en de uitgaven. Zorg dus dat je alles duidelijk op papier hebt staan, zodat je precies weet wat er elke maand binnenkomt en wat er elke maand uitgaat. Denk bij de uitgaven aan:
- Huur en hypotheek
- Gas, water, elektriciteit
- Televisie, telefoon en internet
- Boodschappen
- Waskosten
- Gemeente- en waterschapheffingen
- Abonnementen
Maar hoeveel kostgeld kan je nu vragen aan je kind? Als je alle bedragen op een rij hebt gezet, bepaal je welke kosten je mee wil nemen in de vergoeding van je kind. Vaak zijn dat de kosten waar het kind gebruik van maakt en dan bereken je wat dit per maand kost. Dan kun je op de volgende manieren het kostgeld bepalen:
- Het bedrag door het aantal werkende personen delen
- Het bedrag verdelen naar het gebruik van de uitgaven
- Het bedrag verdelen naar het inkomen
Vragen van kostgeld
Het is wel belangrijk om te weten dat als je kostgeld aan je kind vraagt, dit gevolgen heeft voor je inkomen en eventuele uitkeringen en toeslagen. Zoek dit van tevoren al wel uit, zodat je na een tijdje niet voor verrassingen komt te staan.
En maak daarnaast ook duidelijke afspraken met je kind over hoe het bedrag bepaald wordt. Is dat elke maand een vast bedrag of gaat het bedrag mee in eventuele stijgingen van uitgavenposten? En wordt het bedrag contant betaald of overgemaakt? Zet de afspraken op papier, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en er geen onduidelijkheid kan ontstaan.
Meningen lezers
Nu zijn de meningen in Nederland nog best verdeeld over het vragen van kostgeld aan je kind. De ene ouder vindt het een logische keuze, een andere ouder zou dit nooit van zijn of haar kind vragen. Wij waren benieuwd hoe onze lezers hierover denken en vroegen aan hen of zij het logisch vinden dat hun kind kostgeld betaalt als hij of zij werkt?
Wij delen enkele reacties:
Angelina – “Ik vind het een goed idee, ook op deze manier laat je ze de waarde van het geld zien. Misschien heb je het wel nodig als ouder zijnde, dat kan natuurlijk, als je echte grootverbruikers hebt. Wat er aan kostgeld wordt betaald, zullen wij voor ze opsparen voor een extraatje als ze straks op eigen benen willen en kunnen staan.”
Petra – “Wij hebben dit nooit van onze kinderen gevraagd. Zelfs niet toen ze na een verbroken relatie met hun kinderen terug naar huis kwamen.”
Ramona – “Ik vind het niet meer dan normaal. Hier is de afspraak dat zodra ze niet meer studeren, ze in ieder geval een bijdrage doen voor de boodschappen. Overigens hoop ik dat bedrag niet nodig te hebben, maar apart te zetten als extra spaarpotje voor als ze de deur uitgaan.”
Irma – “Zolang ze leren en een bijbaantje hebben, hoeft het niet, maar als ze gaan werken, dan wel. Heb je het geld niet nodig? Spaar het dan voor ze op en geef het als ze het huis uitgaan.”
Dineke – “Ik vind het heel normaal dat je mee betaalt aan de kosten van een huishouding als jij zelf verdient. Tegenwoordig blijven ze lang thuis, dat is mooi, maar het kost de ouders wel veel geld.”
Saar – “Als ze een volledig inkomen hebben, dan wel ja. Dat heeft invloed op de inkomsten van de ouder. Uiteraard een deeltje ervan, ik heb geen verwachting dat ze van alles mee betalen. Ze moeten ook nog kunnen sparen en genieten van hun jong zijn.”
Madeleine – “Als kind nog naar school gaat, vind ik dat niet nodig. Als school stopt en degene werkt gewoon, dan is een bijdrage normaal toch?”
Annemiek – “Zodra het invloed gaat hebben op toeslagen of inkomsten, dan is het logisch. Tot die tijd is het goed om ze te laten sparen. Alles is al zo duur en een huis kopen en inrichten is erg prijzig. Zodra het kind 18 wordt, kun je echt kostgeld gaan vragen. Je kan, zodra een kind een bijbaantje krijgt, ook zeggen dat wanneer je kind wat lekkers wilt, dat hij daar nu zelf voor kan zorgen.”
Simone eist de helft van het geld van het bijbaantje van haar dochter op: ‘Niet meer dan normaal’