Sanne Verweij
Sanne Verweij Geld 29 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zoveel geld kost jouw kind tot aan de 18e verjaardag

Kinderen rossen er per jaar een berg kleding, spullen en sportenlessen doorheen. Hoewel we allemaal weten dat ons kind onbetaalbaar is, vraagt menigeen zich toch af: hoe hoog is dat prijskaartje van ‘onbetaalbaar’ nu eigenlijk?

Voetbal, tennis, kleding, school, kapper, zakgeld: het wordt allemaal gefinancierd vanuit jouw portemonnee. Een kind kost nogal wat, dat weet elke ouder. Ben je benieuwd hoeveel dit opgetelde bedrag – ongeveer – is? Lees verder op eigen risico.

Cijfers

Volgens het CBS kost één kind uit een tweeoudergezin gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen. Een eenoudergezin is gemiddeld 23 procent van het besteedbaar inkomen kwijt aan een kind. Het besteedbaar inkomen zijn alle inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Daaronder vallen de salarissen van jou en je partner, vakantiegeld en toeslagen zoals de kinderbijslag. Verdienen jullie als tweeoudergezin bijvoorbeeld 4000 euro per maand, dan zal je daarvan rond de 600 euro kwijt zijn aan je kind.

Kosten voor nummer twee, drie en vier

Heb je meerdere kinderen? Dan nemen de percentages van het inkomen dat je aan de kinderen besteedt af.

  • Gemiddeld kosten twee kinderen in een tweeoudergezin zo’n 25 procent van het inkomen, met drie kinderen kun je rekenen op 29 procent en met vier kinderen kun je uitgaan van 35 procent.
  • Voor een eenoudergezin liggen de percentages weer net wat hoger: twee kinderen kosten gemiddeld 31 procent van het besteedbaar inkomen, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent.

Kleding, speelgoed of de kinderwagen: spullen kun je vaak doorgeven van het eerste kind naar het tweede of derde kind. Dat is de reden dat broertjes en zusjes nummer twee, drie en vier ‘goedkoper worden’. Zo bespaar je geld op kleding, speelgoed en in sommige gevallen ook op de kinderkamer. Daarnaast wonen ouders meestal al groter waardoor er al genoeg ruimte is en hebben ze ook al een gezinsauto waardoor ze die kosten niet meer hoeven te maken.

Niet elke leeftijdsfase

De kosten die ouders maken zijn niet elke maand hetzelfde en zijn dus ook niet elke leeftijdsfase hetzelfde. De eerste jaren zijn meestal het duurst vanwege de aanschaf van luiers, de kinderopvang en eventuele uitbreidingen van het huis of de auto. Voor kinderen op de basisschool betaal je kleding, sportlidmaatschap en verjaardagscadeautjes. Middelbare schoolkinderen kosten weer meer, omdat ze sneller uit hun kleding groeien en meer eten. Daarnaast hebben ze schoolspullen nodig, willen ze een telefoon, zakgeld en kleedgeld.

Het werkelijke kostenplaatje

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting heeft de volgende begroting gemaakt:

  • Een kind tot en met de basisschool kost een gezin met gemiddeld inkomen ruim 50.000 euro.
  • Een middelbare schoolkind (12-18 jaar) kost ongeveer 30.000 euro.

Dit betekent dat je rond de 80.000 euro kwijt bent aan je kind tot zijn 18e verjaardag.

Toeslagen

Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen en heb je ook recht op (sommige) toeslagen van de overheid.

Kinderbijslag

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, krijg je een bedrag van de overheid voor het verzorgen en onderhouden van je kinderen.

Kindgebonden budget

Dit budget is inkomensafhankelijk, als je onder de gestelde inkomensgrens valt, heb je recht op het kindgebonden budget bovenop de kinderbijslag.

Kinderopvangtoeslag

Afhankelijk van je inkomen kun je kinderopvangtoeslag krijgen als tegemoetkoming voor de kosten van de kinderopvang, naschoolse en buitenschoolse opvang.

Daarnaast kan je letten op eventuele tegemoetkoming van studiekosten en combinatiekorting. Als je geldproblemen hebt, kun je ook kijken naar het jeugdsportfonds, Stichting Leergeld, Kindpakket en Nationaal Fonds Kinderhulp voor hulp met je financiële kosten.

Afspraken maken

Is jouw kind al wat ouder? Dan kan hij of zij waarschijnlijk ook zelf bepaalde uitgaven bekostigen. Als hij een bijbaantje heeft, kan hij bijvoorbeeld zelf cadeaus voor vrienden betalen. Je bent als ouder nog meer kwijt (dan die 80.000) als je ook de studie van je kind financiert. Ze kunnen zelf ook (een deel van) de studiekosten op zich nemen of hun eigen telefoonabonnement voor hun rekening nemen. Als je krap bij kas zit, kan dit een handige oplossing zijn, maar ook als je je kind bewuster wil maken van geld zijn dit zaken om waar je afspraken over kunnen maken.

Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen? Maak dan een proefberekening via de website van Mijn Toeslagen en kies voor ‘alle toeslagen’.

App leert tieners omgaan met geld en heeft al duizenden gebruikers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.