Als je kind koorts heeft; hoe komt het en hoe ga je ermee om?
Je kind wordt wat hangerig en kijkt wat slomer uit zijn ogen. Wanneer hij dan tegen je aankruipt voel je het meteen; je kind heeft koorts. Maar wat kan daar nou de oorzaak van zijn? En waar moet je op letten?
Koorts is gelukkig over het algemeen niks om je zorgen over te maken. Kinderen komen dagelijks met allerlei virussen en bacteriën in aanraking en soms zit er wel eens een tussen waar je kindje ziek van wordt.
Wanneer heet het koorts?
Je spreekt van koorts wanneer de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger is. Je kunt dit het best meten in de anus van je kind, met een digitale thermometer. Oorthermometers zijn vaak minder accuraat en kunnen er makkelijk een graad naast zitten.
Mogelijke oorzaken
Wanneer je kind koorts heeft is het lichaam een virus of bacterie aan het aanvechten. Over het algemeen gaat het dan om een onschuldig verkoudheidsvirus of een ontsteking. In sommige gevallen gaat het om een wat ernstigere ontsteking, zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking.
Wanneer je kind wel koorts heeft, maar verder geen andere klachten, kan het zijn dat je kind een blaasontsteking heeft. Bel dan altijd de huisarts om dit te laten controleren.
Lees ook: Blaasontsteking bij kinderen: zo herken je het en dit kun je er tegen doen
Ook kan je kind koorts krijgen na een inenting op het consultatiebureau. Deze vaccinaties bestaan uit kleine hoeveelheden van een bepaald virus, om ervoor te zorgen dat je kind afweerstoffen aanmaakt zodat het bij een besmetting beschermd is. Dit gaat dus ook vaak gepaard met (lichte) koorts.
Heeft je kind ook andere symptomen die overeenkomen met coronasymptomen? Neem dan contact op met de GGD.
Is het erg als je kind koorts heeft?
Vooral bij jonge kinderen kan de koorts snel oplopen, tot zelfs 41 graden. Dit is niet direct iets om je zorgen over te maken. Het is niet schadelijk voor het lichaam en het zegt weinig over de ernst van de ziekte. Het is een teken dat het lichaam van je kind de ziekte goed aan het aanvechten is. En hoe hoger de koorts, hoe meer afweerstoffen je kind aanmaakt.
Waar moet je op letten?
Zolang je kind gewoon een beetje ziek overkomt en hangerig is, is er niet zoveel om je zorgen over te maken. Wordt je kind echter in korte tijd steeds zieker en verandert zijn gedrag? Blijf dan goed opletten.
Houd deze signalen in de gaten en bel jullie huisarts wanneer je kind hier last van heeft in combinatie met de koorts. Je kind:
- wordt suf
- ademt snel of piepend
- is ontroostbaar of kreunt
- plast of drinkt weinig
- krijgt blauwe lippen
- krijgt een vlekkerig of bleek-grauw gezicht
- heeft rode vlekjes die je niet kunt ‘wegdrukken’ op romp, armen, benen of het oogslijmvlies
- doet opvallend anders dan normaal
- wordt steeds zieker en geeft steeds weer over
- krijgt een koortsstuip
- heeft een opgezwollen arm, been of gewricht wat het moeilijk kan gebruiken
- na een aantal dagen koortsvrij, krijgt je kind opeens weer koorts
Bel in deze gevallen altijd even met de huisarts of huisartsenpost.
Dit kun je doen als je kind koorts heeft
Wanneer je kind koorts heeft voelt hij zich over het algemeen niet zo lekker. Je merkt dan al vanzelf dat hij minder zin heeft om iets te doen en dat is ook precies waarin jij kunt helpen.
Zorg ervoor dat je kind rust krijgt, het lichaam moet hard werken om het virus of de bacterie aan te vechten. Maar dit betekent niet dat je kind de hele dag binnen in bed hoeft te liggen. Hij kan ook naar buiten als hij daar behoefte aan heeft.
Zorg ervoor dat je kind genoeg drinkt en eet. Vooral vocht is erg belangrijk omdat je kind van de koorts kan gaan zweten. Wanneer je kind weinig eetlust heeft kun je een waterijsje geven of wat beschuitjes en bouillon. Maar dwingen om te eten is niet nodig
Zorg ervoor dat je kind de warmte kwijt kan. Trek je kind bijvoorbeeld dunne kleding aan en verruil het dekbed voor een laken. Wanneer je kind het toch koud krijgt (dat kan ook bij koorts), kun je tijdelijk de deken weer pakken natuurlijk.
Geen compres. Uit films en verhalen van vroeger kennen we het beeld van een natte doek op het hoofd van mensen die ziek zijn, maar dit wordt tegenwoordig niet aangeraden door artsen.
Paracetamol. Het is op zich niet nodig om je kind medicijnen te geven tegen de koorts. De koorts zelf is een natuurlijk proces om een virus of bacterie aan te vechten. Heeft je kind nou duidelijk pijn of voelt hij zich heel slecht? Dan kun je paracetamol geven. Houd je hierbij wel aan de voorgeschreven hoeveelheid per leeftijd.
Wanneer bel je de huisarts?
Als je kind koorts heeft en gewoon een verkoudheidsvirus te pakken heeft, is het niet nodig om de huisarts te bellen. Merk je echter een of meer van de hierboven genoemde verschijnselen? Neem dan altijd contact op met de huisarts.
Neem ook altijd contact op wanneer je kind koorts heeft en:
- jonger is dan drie maanden (en niet net een vaccinatie heeft gehad)
- weerstandverlagende medicijnen gebruikt
- syndroom van Down heeft
- korter dan vier weken geleden in de subtropen is geweest
- een hart- of longziekte heeft
- diabetes mellitus heeft
- dit langer dan vijf dagen duurt
- een inenting op het consultatiebureau heeft gemist
Disclaimer
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.
Lees ook:
- Heeft je kind veel hoofdpijn? Hierdoor kan het komen en dit kun je eraan doen
- Heeft je kind buikpijn? Dit wil je erover weten