5x de leukste knutselboxen voor jong en oud
Het creatief vermogen van kinderen is drastisch gedaald. Hoe kun je de creativiteit van de kids stimuleren? Nou, bijvoorbeeld door een knutselbox, die je online kunt bestellen. Wij zetten de leukste, creatiefste knutselboxen voor je op een rij.
Alles maken wat je maar wilt en je fantasie tot leven laten komen. Dat is de magie van knutselen. Voor even zit je in het moment, weg van een beeldscherm en breng je je hersenen tot rust. En het leukste: je brengt je creativiteit tot leven.
Dalende creativiteit
Dat de creativiteit van kinderen daalt, komt door verschillende factoren. Met stip op nummer één is daar natuurlijk de smartphone en het gebrek aan mediaopvoeding. Wist je dat zelfs de jongste kinderen al veel te veel schermtijd krijgen?
Ook het westers onderwijs helpt niet echt mee. In principe zijn kinderen prima in staat om innovatieve ideeën en oplossingen te bedenken. Ze durven originele dingen te opperen, omdat ze niet bang zijn om fouten te maken. Maar later op school is dat wel anders. Daar word je immers afgestraft voor fouten. En dus verlies je langzaam maar zeker je creativiteit.
En dan is er nog de verstedelijking. Bossen worden woonwijken, speeltuinen maken plaats voor flats. Jup, ook speelruimte is een probleem. Kinderen worden weinig uitgedaagd om naar buiten te gaan, blijven het liefst binnen – waar een lichtgevend beeldscherm dan weer lonkt.
Dit is hoe je door te kleien meer leert over de belevingswereld van je kind
De leukste knutselboxen
Tijd dus om de boel even om te gooien. Tegenwoordig heb je tal van leuke initiatieven om de creativiteit van je kind te stimuleren. Zo is er bijvoorbeeld de knutselbox, die je los of in abonnementsvorm kunt bestellen. Wij hebben de leukste knutselboxen voor je op een rij gezet.
1. Jill’s Creabox
Grote kans dat de kids Jill kennen. Sinds 2014 presenteert ze het jeugdprogramma Jill op TV op NPO 3. Hierin geeft ze kinderen creatieven adviezen op het gebied van tekenen en knutselen. En nu heeft ze Jill’s Creabox op de markt gebracht. Die box kun je los bestellen en bevat een super leuke knutsel voor jongens en meiden van zes tot elf jaar. In de box zit een voorbeeld van wat het kan worden, maar knutselkoningin Jill moedigt vooral aan om je creativiteit de vrije loop te laten. “De knutsel is dus geen puzzeltje. Het is niet: bij A beginnen en bij Z klaar. Júist in de vrije route zit ook veel creativiteit.”
2. Het Grote Creachick Doeboek
Oké, strikt genomen is dit geen knutselbox. Maar hey, een beetje een creatieve geest denkt graag out of the box. In het doeboek van CreaChick word je verrast door tekenopdrachten, challenges, oefeningen, uitleg en voorbeelden van creatieve duizendpoot Maris, beter bekend als CreaChick. Perfect voor als je niet weet waar je moet beginnen, angst hebt voor een lege pagina of gewoon zin om je onder te dompelen in een grote hoeveelheid creativiteit. Wij spreken uit ervaring als we zeggen dat haar video’s op YouTube ook leuk zijn voor volwassenen.
View this post on Instagram
3. De Groene Knutselbox
Van knippen en plakken tot kleien en borduren, bij de Groene Knutselbox is er voor ieder wat wils – óók voor de kleintjes. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s, zoals Voertuigen, Jungle dieren of Prinsessen. En wat ook heel leuk is aan de Groene Knutselbox is dat deze box je helpt om het ideale ‘knutselklimaat’ voor je kind te creëeren. Namelijk knutselen met weinig afval. Handig, nietwaar?
4. Club Creo knutselbox
Ook knutselclub Club Creo is gericht op kinderen van alle leeftijden. Deze knutselbox komt in abonnementsvorm, waardoor je iedere maand beschikt over leuk, creatief en inspirerend hobbymateriaal. Iedere maand is er een nieuw thema, waardoor de pakketten steeds van inhoud variëren. Een dromenvanger maken? Club Creo helpt. Vissen van piepschuim maken? Club Creo vertelt je hoe. Kleurrijke minimonsters maken? Club Creo weet raad.
5. Build Your Own Robot
Oké, om toch nog een beetje mee te gaan met de technologie tippen we ook graag BYOR. Oftewel: Build Your Own Robot. Deze pakketten zijn wat kostbaarder dan bovenstaande knutselboxen, maar daardoor niet minder leuk. Met BYOR leren kinderen simpele elektronica te bouwen met afval-materiaal. Zo leren de kids hoe leuk techniek kan zijn. En geef toe, is dat niet heel handig als iemand in huis weet hoe je die kapotte lamp moet vervangen?
Terwijl de kids knutselen, hebben we ook een doe-tip voor de ouders: deze TED-talk waarin Ken Robinson pleit voor meer creativiteit in het onderwijs.
Sanna (32): ‘Mijn kind zit alleen maar op de iPad, volgens mij is hij verslaafd’