Knaldrang: jongeren gaan massaal over hun grenzen nu ze weer uit mogen
Knaldrang, misschien heb je er nooit van gehoord, toch is het iets wat veel jongeren voelen. Het woord, dat bij onze zuiderburen zelfs woord van het jaar werd, is de intense behoefte om te feesten. Maar weten jongeren eigenlijk nog wel hoe dat moet, uitgaan?
Het blijkt van niet, meldt NOS. Jongeren die uitgaan zouden hun eigen grenzen niet meer weten en ze kennen na twee coronajaren de ongeschreven regels van het feesten niet meer. Wat leidt tot meer grensoverschrijdend gedrag, agressiviteit en geweld tijdens het uitgaan.
Knaldrang bij jongeren
Alexander Wuyts is directeur van uitgaansgelegenheid de Huiskantine in Rotterdam. Hij zegt tegen NOS: “Zeker de nieuwe lichting, de jongeren van achttien jaar, die tijdens corona twee jaar niet uit zijn geweest gingen veel te hard.” Hij zag dat vooral jonge meiden veel sneller dronken worden dan ze hadden gedacht.
Hij is niet de enige die ziet dat jongeren het uitgaan zijn verleerd. Ook teamleider van stadsstewards, Martin Blansjaar merkt dat. Deze stadsstewards worden in steeds meer steden ingezet, ze ondersteunen hulpverleners en beveiligers op straat tijdens het uitgaan. Blansjaar zegt dat ze na de heropening meer last hebben van agressiviteit en geweld. “Ze zijn opgefokt, hebben een kort lontje en bij het minste of geringste wordt er verbaal geweld gebruikt. Maar ze schuwen fysiek geweld ook niet.” Blansjaar zegt ook dat ze vaak halverwege de avond al mensen naar buiten zien komen die ondersteuning nodig hebben door te veel alcohol gebruik, of die eruit zijn gezet wegens agressie.
Eigen grenzen niet kennen
Martha de Jonge, projectleider bij het Trimbos-instituut, herkent het probleem ook. Volgens haar zijn jongeren niet goed op de hoogte zijn van de sociale normen die gelden in het uitgaansleven. Daardoor gaan mensen hun eigen grenzen opzoeken maar ook grensoverschrijdend gedrag vertonen. Volgens haar heeft dat een aantal redenen:
1. Inhaal gedrag en ontremming
Jongeren hebben het uitgaan gemist en willen dat inhalen. Daarom gaan ze veel alcohol drinken en de grenzen opzoeken.
2. Overprikkeling
Jongeren zijn niet meer gewend om in zo’n drukke volle uitgaansgelegenheid te zijn, met veel mensen, harde muziek en felle lichten. Terwijl ze ook nog onder invloed zijn van alcohol. Dat kan ze prikkelbaar maken wat kan leiden tot irritaties onderling en soms agressief gedrag. Maar het kan ook zorgen voor angst en paniekaanvallen.
3. Nieuw horecapersoneel
“Het nieuwe personeel is net zo onervaren als de feestende jongeren zelf”, zegt De Jonge. Waardoor ze niet goed kunnen omgaan met grensoverschrijdend gedrag.
4. Meer en duurder alcoholgebruik
Jongeren kiezen vaker voor cocktails of speciaalbier en dat bevat meer alcohol, waardoor ze sneller dronken worden.
Gaat jouw tiener voor het eerst stappen? 4 dingen om van tevoren met ze te bespreken