Klimaatverandering uitleggen aan je kind voor een betere toekomst
Helaas worden onze kinderen geboren in een wereld waar het klimaat steeds meer zal veranderen, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek van het NJI blijkt zelfs dat 7 op de 10 kinderen zich zorgen maken om het klimaat. Kinderen voelen zich angstig en verdrietig om de klimaatveranderingen en sommige kinderen geven zelfs aan hiervan wakker te liggen. Schokkend en dus ook heel belangrijk dat jij als ouder er met ze over praat.
Jongeren krijgen voornamelijk via school, tv en via social media dingen te zien en te horen over klimaatverandering. Kinderen zijn zich ook bewust van de gevaren voor henzelf. Zo kwam het vorig jaar ineens heel dichtbij met de overstromingen in Limburg.
Klimaatverandering uitleggen aan kinderen
Niet alleen volwassenen zijn in de ban van dit thema, ook jongeren zijn er veel mee bezig. We kennen allemaal nog wel de beelden van de overstromingen in onder andere Limburg in de zomer van 2021. Deze beelden blijven hangen en roepen uiteraard ook vragen op bij kinderen. Aan jou de mooie taak ze een stuk wijzer te maken omtrent dit onderwerp.
Wij geven je een aantal tips om met je kinderen het gesprek aan te gaan over klimaatverandering.
Stel open vragen aan je kind
Het is goed om je kind altijd open vragen te stellen, op die manier worden ze uitgedaagd over (belangrijke) dingen na te denken. Goede voorbeeldvragen zijn bijvoorbeeld ‘Wat weet jij van klimaatverandering?’, ‘Wat vind jij van klimaatverandering’?, ‘Hoe denk je dat dit probleem is ontstaan?’ of ‘Wat denk jij dat we zouden kunnen doen om het te veranderen?’.
Uiteraard kun je ook vragen hoe ze zich erbij voelen, of ze bang zijn of verdrietig bijvoorbeeld. Is je kind nog net iets te jong om de term klimaatverandering te begrijpen? Dat betekent niet meteen dat je kind er niks vanaf weet. Ook jonge kinderen begrijpen wat je bedoelt en kennen concretere termen zoals ‘bosbrand’ wel.
Als je kind uitspreekt dat het angstig is vanwege de klimaatverandering, kan je ze natuurlijk kalmeren door te zeggen dat iedereen nu samen werkt aan een betere wereld. Maak het niet te zwaar voor ze en vertel vooral wat er allemaal mogelijk is om klimaatverandering te remmen en het tij te keren.
Bedenk wat jullie samen kunnen doen
Omdat deze nieuwe generatie ook verantwoordelijk gaat worden voor onze mooie aardbol, is het belangrijk in de opvoeding mee te geven wat zij zelf voor de wereld kunnen doen. Je kunt ze eerst vragen zelf wat voorbeelden te bedenken, waar nodig kan je deze ideeën dan aanvullen. Voorbeelden:
- Het licht altijd uitdoen als je een kamer verlaat
- Minder papier gebruiken
- Nooit buiten wat op de grond gooien
- Een vuilnisprikdag op het strand
Wees actief in het stimuleren van je kinderen om ze van onze aardbol te laten houden én zich te willen inzetten voor een betere wereld. Zo wordt het voor hen een vanzelfsprekendheid.
https://www.jmouders.nl/fridas-coole-klimaatboek-klimaatverandering/