8 tips voor als je kleuter agressief gedrag vertoont
Driftbuien heeft elke peuter wel eens en bij kleuters komt het ook af en toe voor, maar wat als je kind regelmatig agressief gedrag vertoont? Gedrag waarbij je denkt dat het afwijkend is en helemaal als je van vriendinnen hoort dat hun kinderen niet met regelmaat spullen expres op de grond smijten of gordijnen van de rails trekken…
Het kan zijn dat je kleuter agressief gedrag vertoont dat niet bij de fase waarin hij zit hoort. Probeer dan de volgende tips eens uit.
Is jouw kleuter agressief?
Je kind bijt opeens een ander kind, of schopt tijdens een spel tegen zijn speelgoed aan. Expres. Dat kan gebeuren, dit soort dingen horen bij bepaalde leeftijden. Zo hebben peuters nog wel eens een driftbui en dan gooien ze met spullen of slaan ze met of tegen de deur. En ook kleuters kunnen erg boos worden, vaak is dit het gevolg van moeheid bijvoorbeeld en krijg je je kindje snel weer rustig.
Maar wat als je kleuter een flinke driftbui krijgt en die blijft wel een uur aanhouden. Je krijgt je kind niet rustig en daarbij maakt hij van alles stuk wat in zijn buurt komt, of dat nou zijn eigen speelgoed is of jouw mooie vaas die op het kastje stond. Op dat moment lukt het je kind niet om zijn gevoelens te uiten en gebeurt dat op een agressieve manier. Misschien doet je kind jou wel expres pijn… dit soort gedrag kan heel uitputtend zijn, helemaal als je zelf je kind niet meer rustig krijgt op zo’n moment.
Tips voor afwijkend agressief gedrag
Met de volgende tips kan je jouw kleuter helpen om zijn emoties op een andere manier te gaan uiten. Waarschijnlijk heeft je kind last van woedeaanvallen, dat zijn extreme vormen van boosheid. In dat geval heeft je kind geen controle meer over die woede en kan het gaan schreeuwen, gillen, schelden, slaan, schoppen of spugen. Zo’n woedeaanval kan vrij agressief zijn, niet alleen naar spullen toe (spullen stuk maken), maar ook naar jou of een ander (slaan of schoppen) of zelfs naar zichzelf (zichzelf pijn doen). Je schrikt hier natuurlijk van en misschien lukt het je ook niet om je kind rustig te krijgen. Je kleuter zal na de woedeaanval erg moe zijn, moeten huilen of zelfs in slaap vallen omdat het zo uitputtend was.
- Onthoud dat een woedeaanval in veel gevallen ontstaat door frustratie, bijvoorbeeld omdat iets niet lukt of iets niet gaat zoals je kind wilde. Houd je daar rekening mee, dan kan je de aanval zien aan komen en erop inspelen. Niet door je kind zijn zin te geven, maar door afleiding bijvoorbeeld. Zo voorkomen je dat je kleuter agressief wordt.
- Woedeaanvallen zijn vaak het gevolg van iets anders, let er dan ook op dat je kind niet te veel prikkels krijgt en dat hij een ritme en routine heeft van slapen, eten, schooltijden, sporten en spelen.
- Laat je kind niet alleen tijdens een woedeaanval, ook al kan je zelf niet meer. Omdat in de hersenen van je kind stofjes geactiveerd worden die de boosheid aanwakkeren, weet hij soms niet wat hij doet en voelt hij geen pijn. Dat kan gevaarlijk situaties opleveren, dus blijf in de buurt.
- Laat waarom-vragen achterwege, als je na de woedeaanval van je kleuter in gesprek gaat. Een waarom-vraag klinkt aanvallend en dan zal je kind dichtklappen of misschien weer boos worden. Stel vooral hoe- en wat-vragen: ‘hoe kan ik je de volgende keer helpen’, ‘hoe kan het dat je zo boos werd’, ‘wat heb je nodig om dan rustig te worden?’.
- Blijf tijdens de woedeaanval zelf rustig en geef je kind de ruimte om boos te zijn, haal eventueel breekbare spullen weg uit de omgeving.
- Leg na de woedeaanval rustig uit wat wel en niet kan, om je grenzen aan te geven: boos zijn mag, maar met spullen gooien/schreeuwen niet.
- Kijk hoe je zelf bent als je boos bent, of je partner. Kinderen nemen veel gedrag over.
- Weet je het echt niet meer? Schakel dan eens professionele hulp in om te kijken wat jullie nog meer kunnen doen.
Moeder: ‘Mijn zoon heeft zichzelf niet in de hand tijdens zijn woedeaanvallen’