Kleedgeld voor tieners: hoeveel is normaal?
Kleedgeld is dé manier om je kinderen met geld te leren omgaan. Vanaf jonge leeftijd zullen kinderen leren om hun uitgaven onder controle te hebben en zullen zij verantwoordelijk met hun geld omgaan. Maar hoeveel kleedgeld is eigenlijk normaal?
Omgaan met geld kan behoorlijk uitdagend zijn; zelfs voor volwassenen is het soms moeilijk om niet alles uit te geven. Het is daarom belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren om met geld om te gaan. Kleedgeld kan daar enorm bij helpen.
Kleedgeld voor tieners
Door het geven van kleedgeld hoop je je kinderen bij te brengen verstandige keuzes te maken. Sommige kinderen zijn gek van dure designerkleding, en kopen het liefst de ene dure jas na de andere. Toch zullen zij moeten leren dat ze niet onbeperkt kunnen blijven shoppen, en wellicht soms moeten sparen voor dat ene dure item.
Daarentegen zijn er ook kinderen die niet gek zijn van dure of trendy kleding. Het liefst geven zij het kleedgeld uit aan andere zaken waar hun hartjes wél warm van worden (jawel, we hebben het over die eindeloze tripjes naar de McDonalds). Ook zij zullen toch moeten leren om tijdig een winterjas aan te schaffen, mits ze niet klagend in hun zomerjasjes de kou willen trotseren.
Hoeveel kleedgeld is normaal?
Als jij en je partner hebben besloten om met kleedgeld te beginnen, rest er nog één grote vraag: hoeveel is eigenlijk normaal? Nu is er natuurlijk niet één duidelijk antwoord op. Sommige gezinnen hebben (en willen) meer te besteden aan kleedgeld, terwijl andere ouders hun geld op een andere manier besteden. Daarnaast wil jij verwachtingen scheppen en duidelijke regels maken. Verwacht jij bijvoorbeeld dat je kinderen ook hun sport- en badkleding zelf betalen?
Volgens het laatste onderzoek van Nibud krijgen tieners gemiddeld 64 euro kleedgeld. Daarnaast krijgen zij gemiddeld 31 euro zakgeld. Ook verdienen tieners gemiddeld 174 euro bij hun bijbaantje, en krijgen ze gemiddeld 43 euro door vakantiewerk. Volgens de onderzoeksresultaten geven tieners hun geld voornamelijk uit aan kleding, schoenen, uitgaan en hobby’s. Ook snoep en speelgoed werd vaak genoemd.
Afspraken bij het geven van kleedgeld
Wanneer jij kleedgeld geeft aan je kinderen, is het verstandig om een aantal afspraken met ze te maken. Denk dus na over hoe en wanneer jij het kleedgeld wilt geven. Het zal waarschijnlijk handig zijn om het op hun rekening te storten, maar je kunt er ook voor kiezen om het cash te geven. Bedenk of jij het wekelijks, maandelijks of per kwartaal zal overmaken. Op deze manier weten je kinderen precies wanneer zij het geld kunnen verwachten.
Daarbij moet het voor je kinderen duidelijk zijn wat ze precies van hun kleedgeld moeten betalen. Hoe zit het bijvoorbeeld met die nette outfit voor het chique kerstdiner bij opa en oma; moeten zij dat zelf betalen? Houd daarbij in je achterhoofd dat kleedgeld is bedoeld om je kinderen te leren omgaan met geld. Niet om ze te straffen wanneer ze een foute berekening maken.