Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Kledingvoorschriften op basisscholen

Meisjes die op school make-up op hebben of hemdjes met spaghettibandjes dragen weer naar huis sturen; het gebeurt op katholieke basisschool De Paradijsvogel in Den Haag. Belachelijk of is het juist ter bescherming van de kinderen?

Pronken

Op verschillende middelbare scholen zijn deze regels al eerder ingesteld, maar nu ook op deze basisschool. Als leerlingen met hun blote navel en beginnende borsten willen pronken, dan doen zij dit maar op het strand of in de discotheek, maar niet op school is de mening van de school. Directeur Nieke Opstal-Klint: ‘Als ik vind dat de kleding van een leerling niet past binnen de fatsoensnormen op school bel ik de ouders op. Laatst nog, toen die hotpants en korte topjes zo in waren. Een kind moet ongestoord ‘hiep hiep hoera’ kunnen roepen zonder dat je blote navels en borsten ziet,’ aldus Opstal-Klint.

Bescherming

Niet alleen wil de directeur de kinderen met het verbod op sexy kleding in bescherming nemen, maar ook haar personeel. ‘Meisjes hebben in groep 5, 6 soms al vrouwelijke vormen, zonder dat zij door hebben dat ze daarmee gevoelens bij sommige mannen kunnen losmaken. Ik wil niet in de situatie komen dat een meester de hele dag uitkijkt op meisjes zonder bh in strakke hemdjes. Als ouders hem dan beschuldigen van gluren, heb je geen verweer. Die strijd verlies je altijd als leerkracht.'

Regels

De vereniging van schoolleiders AVS krijgt regelmatig telefoontjes van scholen die problemen hebben met de kledingkeuze van leerlingen. Er zijn namelijk geen regels voor wat wel en niet kan op scholen. De kledingregels mogen niet discriminerend zijn en mogen de vrijheid van meningsuiting niet belemmeren. Maar een school mag sexy kleding wel verbieden, zolang zij daar goede argumenten voor heeft.

‘Een school kan korte rokjes en hemdjes bijvoorbeeld niet vinden passen bij de normen en waarden die zij haar leerlingen van jongsaf wil meegeven. Net zoals je wilt dat ze volwassenen netjes aanspreken met 'meneer' of 'mevrouw', kun je afspreken dat iedereen ook netjes gekleed gaat. Wat je onder 'netjes' verstaat, dat kan elke school apart formuleren,’ zegt Petra van Haren, voorzitter van AVS.

Seksualiseren

Seksuologe Willeke Bezemer is het totaal niet eens met het instellen van kledingvoorschriften: ‘Die regels worden opgesteld door volwassenen die meisjeslichamen seksualiseren. Dat vind ik te ver gaan, het past totaal niet bij die levensfase.’ Laat kinderen lekker zelf weten wat ze dragen, zegt Bezemer. 'Een kleuter komt nog in tutu naar school, maar dat laten ze in groep 8 wel uit hun hoofd. Bij ouder worden hoort ook het leren wat je wel en niet kunt dragen naar school.'

Bron: AD.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.