Zo zorg je ervoor dat je tiener minder kleding koopt
Hier een item, daar een item: de kledingstukken vliegen je soms om de oren. En misschien niet alleen bij je tieners, maar kan je er zelf ook wat van. Het is soms best moeilijk om kleding te laten liggen als je het eigenlijk niet nodig hebt. Maar het loont om ze niet in je (virtuele) mandje te stoppen. Niet alleen voor je kast en portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu. Een win-win situatie, toch!
In een rustmomentje even scrollen door de telefoon: ‘Oh, wat een leuk jurkje en wat een kleurrijk broekje.’ Ook je tiener kan er wat van: wekelijks ligt er weer een pakket van een bekende winkel op de mat. Hoeveel invloed dit heeft op het milieu wordt voor het gemak even vergeten.
Grote kledingketens
Geruchten over kleren die gemaakt worden door kinderen bij grote ketens als Primark en H&M doen al even de ronde. Minder dan twee procent van de makers van onze kleding wereldwijd verdient een eerlijk loon. Toch vergeten we dit soms snel weer, als we een leuk item zien.
Als je het belangrijk vindt om duurzamer te leven is het slim om twee keer na te denken voordat je iets koopt. Word ik er wel blij van? Heb ik het nodig? Om je alvast op weg te helpen, zetten wij een aantal stappen op een rij waardoor je tiener, of jijzelf, minder (of geen) nieuwe kleren gaat kopen.
Zo koopt je tiener minder (of zelfs geen) kleding
1. Uitzoeken
Begin bij het begin. Je tiener heeft niks aan al die kleren als je door de bomen het bos niet meer kan zien. Al die uitspraken van ‘ik heb niks om aan te trekken’, blijken vaak toch niet helemaal waar. Alles wat je tiener echt niet aan doet, kan verkocht worden of gedoneerd.
2. Verkleden
De kleren die in de kast blijven, moeten ook leuk gestyled worden natuurlijk. Maak er samen met je tiener een leuk middagje van en laat hem of haar de kleren passen en stylen: een mini modeshow eigenlijk!
3. Fouten
Onderzoek wat telkens de miskopen zijn. Blijkt je dochter strakke kleren te kopen maar deze steevast niet aan te trekken? Dan komen strakke items er vanaf nu niet meer in.
4. Organiseren
De kast van je tiener was een rommel en wordt vanaf nu overzichtelijk. Doordat alles netjes ligt of ophangt, kan je kind beter zien wat hij heeft.
5. Een ruilmiddag
Leuk voor de dochters – of de modieuze zonen: laat ze kleren die ze niet vaak aandoen meenemen naar vrienden. Als ze hun ‘oude’ kleren met elkaar ruilen, hebben ze vanzelf toch weer wat nieuws.
6. Verleiding
Haal al die verleiding weg. Vertel je zoon of dochter dat het scheelt om kleding-apps te verwijderen of om minder vaak de stad in te gaan. Een snoepje voor iemand neus houden terwijl hij gezonder probeert te eten helpt ook niet toch?
7. Geduld
Geduld is een schone zaak: laat het gewenste item even in dat online winkelmandje staan zodat je tiener er nog even over na kan denken. Is hij of zij het vergeten? Dan was het blijkbaar toch niet zo leuk als hij dacht.
8. 30 keer
Voor je tiener iets koopt, stel de volgende vraag: ‘Zou je dit 30 keer kunnen dragen?’ of ‘Vind je dit over een jaar nog leuk?’. Zodat je niet na één keer dragen te horen krijgt: ‘dit is al oud’.
9. Tweedehands
Springt je tiener hoog en laag voor een leuk zomerjurkje? Dan is het goed om in een tweedehands zaak, de kringloop of online op bijvoorbeeld Vinted te gaan zoeken. Hartstikke duurzaam!
10. Challenge
Houd een challenge met je tiener. Spreek af om bijvoorbeeld (allebei) een aantal weken niks nieuws te kopen of om alleen tweedehands kleding te scoren.
11. Huiswerk
Wie heeft deze kleren gemaakt? Hoe groot is de impact van dat ene pakketje op het milieu? Laat je tiener wat huiswerk doen voordat hij de kleding koopt. Het is goed voor je tiener om te weten waarom het belangrijk is om minder kleding te kopen.