Wanneer stoppen kindervoeten met groeien?
Het eerste paar schoentjes van je kind is nog schattig. Maar zodra kindervoeten beginnen met groeien, is de aanschaf van nieuwe schoenen vaak een drama. Alwéér een paar nieuwe gympies, houdt het dan nooit op? Daarom is het handig om te weten: wanneer stoppen kindervoeten met groeien.
Leuk, een kind dat groeit en bloeit. Maar om de twee maanden nieuwe kinderschoenen kopen doet je wel afvragen of het ooit stopt.
Kindervoeten stoppen met groeien
Schoenen kopen voor je kids, het begint vaak al vóór de bevalling. Ik bedoel, wie heeft nou niet die checkerboard Vans in maatje 19 op de plank staan? En naarmate je baby en zijn voetjes blijven groeien, neemt ook de frequentie van het kopen van schoenen toe. Alleen is het vaak dan niet meer leuk. Want iedere ouder zal het beamen: kinderschoenen zijn een nachtmerrie. En wel om twee redenen: of ze zijn niet aan de voeten van je kind te krijgen óf ze zijn al snel weer te klein. Zolang kindervoeten groeien, kun je schoenen blijven kopen. En tegen de tijd dat je kind negen of tien jaar oud is, vraag jij je geïrriteerd af: wanneer stoppen kindervoeten met groeien?!
Eh slecht nieuws: dat duurt nog wel even. De meeste ‘kindervoeten’ stoppen met groeien op de leeftijd van 20 of 21 jaar. Dat klinkt erg dramatisch, maar enige nuance is op zijn plek. Kindervoeten groeien in verschillende periodes harder dan andere periodes. Bovendien stoppen meisjesvoeten eerder met groeien dan jongensvoeten.
Schoenmaat controleren
Feit is dus dat kindervoeten nog volop in ontwikkeling zijn en snel groeien. Zo hebben kinderen jonger dan zestien maanden iedere twee maanden een grotere schoenmaat nodig. Het is daarom belangrijk om regelmatig, om de twee of drie maanden, te controleren of de schoenmaat nog klopt. In een groeispurt, die per kind kan verschillen, kan een voet snel groeien en niet ieder kind geeft op tijd aan dat het toe is aan een andere maat kinderschoenen. Over groeispurten gesproken, onthoud dat deze geldt voor het hele lichaam, niet alleen voor de voeten… En Fun fact: rond de leeftijd van drie jaar heeft een kind zich alle bewegingen van een volwassen looppatroon eigen gemaakt.
26 botjes
En nu we het toch over leuke voetenfeitjes hebben. Wist je dat er in je voet wel 26 botjes zitten? Daarmee bestaat het skelet van de voet uit meer dan tweederde van het totaal aantal botten in ons lichaam. De botten in de voet worden bij elkaar gehouden door 19 voet-spieren en -pezen, 33 gewrichten en 107 banden. Samen zorgen ze voor stabiliteit en flexibiliteit, waardoor we de voet flexibel kunnen bewegen.
Piek rond de puberteit
Maar terug naar de kindervoeten. Na de piek rond de pubertijd stoppen de meeste voeten rond het twintigste levensjaar definitief met groeien. Al gaat die vlieger niet voor iedereen op; bij sommige volwassenen groeien de voeten nog een maat of twee verder.
Hoe weet ik of mijn kind de juiste schoenmaat heeft?
Steeds naar een schoenenwinkel gaan om de voeten van je kind te meten, dat is wat overdreven (en bovendien erg lastig te plannen en niet de leukste activiteit). Daarom JM Ouders to the rescue: dit zijn drie manieren waarop je de schoenmaat van je kind kunt controleren.
- Haal het zooltje uit de kinderschoen en laat je kind zijn/haar voet erop zetten. Zo zie je meteen hoeveel groeiruimte er nog over is.
- De duimtest. Ons allen welbekend. Laat je zoon of dochter de nieuwe kinderschoenen aantrekken en probeer de voet zo ver mogelijk naar achter te schuiven. Druk met je duim de neus van de schoen in, nu kun je voelen hoeveel groeiruimte er in de schoen is. De schoenmaat is goed wanneer je duim past tussen het uiterste topje van de langste teen en de rand van de schoen. Is er minder of meer groeiruimte over? Dan is de schoen te groot of te klein.
- De wijsvingertest. Deze is in principe hetzelfde als de duimtest, alleen laat je je kind zijn/haar voet helemaal naar voren plaatsen, zonder de tenen te buigen. Steek je wijsvinger tussen de achterkant van de schoen en de voet. Lukt dit niet of is er nog veel ruimte over dan is de schoen te groot of te klein.
Laurien: ‘Zijn voetjes waren blauwpaars, toen lieten ze direct een ambulance komen’