Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Eten en Voeding 24 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe ga je om met veel kerstchocolaatjes op tafel? Kindervoedingsdeskundige geeft advies

Merel is zelf moeder van twee jongens én ze is kindervoedingsdeskundige. Ze weet ons dan ook alles te vertellen over voedzaam, makkelijk en lekker eten met kinderen. Elke week beantwoordt ze een lezersvraag op J/M Ouders. Over alles wat met eten en kinderen te maken heeft. Deze week geeft ze advies over (te veel) suikers eten tijdens de feestdagen: hoe ga je daarmee om?

De Lezersvraag: “Met Kerstmis eten we met ons gezin, waaronder drie kinderen, bij familie. Daar staat de tafel bij binnenkomst altijd al vol met zoete snacks, zoals chocoladekransjes, kerstkoekjes en zuurstokken. De kinderen vinden dat natuurlijk heerlijk, maar ik vind het lastig om ze een beetje in toom te houden wat betreft al die suikers. We gaan daar namelijk ook nog dineren en ik wil niet dat ze dan niets meer eten. Hoe pak ik dit het beste aan, zonder ze heel veel te verbieden?”

Het advies van kindervoedingsdeskundige Merel

“Start de kerstdag met een stevig en voedzaam ontbijt. Denk aan volkoren brood, havermout of yoghurt met vers fruit. Een goede basis zorgt ervoor dat je kinderen minder snel grijpen naar zoete snacks, omdat ze al verzadigd zijn. En door balans te zoeken in wat je aanbiedt, wordt snoepen een klein onderdeel van het geheel, in plaats van de focus van de dag.

Bied zelf ook wat gezonde snacks aan gedurende de dag (of neem ze mee naar de kerstviering), denk aan fruit, groente met hummus of wat noten en gedroogd fruit. Maak ze extra feestelijk, zodat ze net zo aantrekkelijk zijn voor je kinderen als zoetigheid.

Zelf keuzes laten maken

In plaats van te zeggen “je mag geen snoep”, kun je samen met je kinderen een plannetje maken. Stel voor om een aantal kerstkoekjes of een paar chocolaatjes te kiezen, maar laat ze zelf bepalen hoeveel ze willen eten. Als ze zelf keuzes kunnen maken, voelen ze zich minder beperkt en kun je makkelijker afspraken maken over wanneer het genoeg is. Als de kinderen zich hebben vermaakt met de snacks, kun je een kleine pauze inlassen. Zeg bijvoorbeeld: “Laten we even stoppen met de snacks, straks gaan we lekker dineren.” 

Als ouder ben jij het belangrijkste rolmodel voor je kinderen. Door zelf een balans te vinden tussen lekkers en gezonde keuzes, leren ze van jou hoe ze dit zelf kunnen toepassen. Als jij geniet van een klein stukje kerstkoek, maar daarna ook groenten eet, leren ze dat het belangrijk is om van alles een beetje te genieten zonder overdaad.

Soms helpt het om een beetje flexibel te zijn en te genieten van het moment samen. Neem de tijd om met elkaar aan tafel te zitten, te praten en samen te genieten. Zo leren kinderen dat het sociale aspect net zo belangrijk is als het eten zelf. Er zijn meer momenten om gezond te eten dan alleen deze feestdagen, dus een keer iets anders dan normaal kan prima. Geef duidelijke grenzen aan, maar wees niet te streng. Een positieve sfeer maakt de dagen voor iedereen leuker!”

Wil je meer advies van kindervoedingsdeskundige Merel?

3x zo maak je gezond eten leuk volgens kindervoedingsdeskundige: ‘Focus niet op hoeveel er wordt gegeten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.